Sustainability

Πόσο «πράσινος» είναι ο καφές σας; – Τα 3 είδη με το υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Ο καφές είναι απαραίτητος για πολλούς από εμάς. Δε γίνεται να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χωρίς να πιούμε μία γουλιά – εκείνη την απολαυστική που θα μας γεμίσει ενέργεια.

Νέα έρευνα αποκάλυψε τον αντίκτυπο του αγαπημένου μας ροφήματος στο περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως ο καφές παράγεται με τις λιγότερο «πράσινες» μεθόδους, εκλύοντας την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με τη διαδικασία παραγωγής τυριού, ενώ το ανθρακικό του αποτύπωμα είναι μόλις το μισό από εκείνο της επεξεργασίας μοσχαρίσιου κρέατος. Κι όλο αυτό στην περίπτωση που τον προτιμούμε χωρίς γάλα, το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο παράγονται περισσότερα από 9.5 δισεκατομμύρια κιλά καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, με την συνολική του αξία να αγγίζει τα 30.9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ζήτηση, μάλιστα, αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2050, κάτι που θα ασκήσει τεράστια πίεση στην ήδη επιβαρυμένη φύση, με δάση και άλλα οικοσυστήματα τροπικών περιοχών αν καταστρέφονται.

Ευτυχώς, η τεχνολογική εξέλιξη έχει «γεννήσει» νέους τρόπους καλλιέργειας καφεόδεντρων. Σύμφωνα με μελέτη που σύγκρινε τον συμβατικό και τον βιώσιμο της ποικιλίας Arabica από τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως – τη Βραζιλία και το Βιετνάμ – η διαδικασία από την παραγωγή ως τη μεταφορά και την κατανάλωση του καφέ μπορεί να αυξήσει ή να περιορίσει την εκπομπή άνθρακα κατά 77%.

Η εξαγωγή ενός μόνο κιλού καφέ Arabica από τις δύο αυτές χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει αέρια του θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με 15.33 κιλά διοξειδίου του άνθρακα – χωρίς επεξεργασία, φυσικά. Χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων, με λιγότερη σπατάλη νερού, συνετή κατανάλωση καφέ και το «ταξίδι» να πραγματοποιείται με πλοίο αντί για αεροπλάνο, η αλλαγή είναι τεράστια: Ο αριθμός πέφτει στα 3.51 κιλά CO2 ανά κιλό καφέ.

Κατά μέσο όρο, ένα ποτήρι καφέ περιέχει περίπου 18 γραμμάρια καφέ σε σκόνη, οπότε ένα κιλό μπορεί να φτάσει για 56 espresso. Και το ανθρακικό αποτύπωμα ενός μόνο espresso αγγίζει τα 0.28 κιλά – θα μπορούσε, όμως, να περιοριστεί στα 0.06.

Αν, τώρα, πίνουμε τον καφέ μας με γάλα, υπάρχει πρόβλημα. Το αποτύπωμα των latte είναι περίπου 0.55 κιλά άνθρακα, των cappuccino 0.4 κιλά και των flat white 0.34. Αν, όμως, η παραγωγή των πρώτων υλών πραγματοποιηθεί με βιώσιμα μέσα και γίνει χρήση vegan γάλατος, οι αριθμοί αυτοί θα μειωθούν στα 0.33, 0.2 και 0.13 κιλά αντίστοιχα.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνει ο καφές μας πιο βιώσιμος. Αν τα χημικά παρασιτοκτόνα αντικατασταθούν από οργανικά και πραγματοποιηθεί σωστή εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει δυνατότητα να δούμε διαφορά.

Φυσικά, δεν είναι μόνο το ανθρακικό αποτύπωμα που μας ενοχλεί. Η βιομηχανία του καφέ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς που υπομένουν πολλοί εργαζόμενοι, τη ρύπανση των υδάτων και την καταστροφή τεράστιων οικοσυστημάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

#SustainableGoals: To 2021, η βιωσιμότητα δε θα λείπει από την γκαρνταρόμπα σας

#Veganuary: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν μία vegan προσπάθεια για να σώσουν το περιβάλλον

To σχέδιο των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή: Ο Μπάιντεν θα δώσει αγώνα άνευ προηγουμένου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση