Sustainability

SHEChangesClimate: Πού είναι οι γυναίκες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής;

Photo by Gabriel McCallin on Unsplash

Εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη το 2021, ένα ερώτημα γεννήθηκε στις ισχυρές leaders που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος: Πού είναι οι γυναίκες;

Το Σεπτέμβριο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το συνέδριο θα διοργάνωνε μία επιτροπή που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν ασήμαντες αρμοδιότητες. Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 25% των υψηλά ιστάμενων θέσεων δίνεται σ’ εκείνες, κάτι που προκαλεί – δικαίως – αντιδράσεις.

Γι’ αυτόν το λόγο, η οργάνωση SHEChangesClimate αποφάσισε να απευθύνει ανοιχτή επιστολή στους υπεύθυνους, η οποία απαιτεί ισότητα και διαφάνεια. Εξήγησε, μάλιστα, πως η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μπορεί να οδηγήσει στο σημαντικό περιορισμό της περιβαλλοντικής κρίσης.


Μεταξύ άλλων, η οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και μία από τις συντάκτριες της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή Λοράνς Τουμπιανά, η δικηγόρος Φαράνα Γιαμίν, η εξερευνήτρια του National Geographic, Σίλβια Ερλ, η οικονομολόγος Κέιτ Ράγουορθ, αλλά και οι διάσημες Έλι Γκάουλντινγκ και Έμμα Τόμπσον,  δε δίστασαν να υπογράψουν το γράμμα αυτό και να δείξουν πως δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχες.

Η Μπέλα Λακ, Πρέσβειρα Νεολαίας του ιδρύματος Born Free, τόνισε πως «βλέπω συχνά ότι κορίτσια και γυναίκες κάνουν μεγάλες προσπάθειες να φροντίσουν τη φύση. Το “μητρικό τους ένστικτο” απέναντι στον πλανήτη δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 80% των ανθρώπων που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή είναι γυναίκες, καθώς έχουν λιγότερα επίσημα δικαιώματα.

Έρευνα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έδειξε πως η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις βαθύτερες αιτίες της βίας κατά των γυναικών.

Το μοντέλο και ηθοποιός Λίλι Κόουλ, υπογράμμισε ότι «αδιάσειστα στοιχεία» αποδεικνύουν τον τρόπο με το οποίο το περιβάλλον αλληλεπιδρά με το φύλο. Είπε πως η έρευνα που έκανε όσο έγραφε το βιβλίο Who Cares Wins της «άνοιξε τα μάτια», ενώ σημείωσε πως είναι ανάγκη να δράσουμε άμεσα.


«Αν οι γυναίκες αποκτήσουν πρόσβαση σε πράγματα όπως η εκπαίδευση, ο οικογενειακός σχεδιασμός και τα αγροτικά εργαλεία, το κλίμα θα επηρεαζόταν σημαντικά», πρόσθεσε η δικηγόρος και ιδρύτρια του περιβαλλοντικού οργανισμού Track 0, Φάρα Γιάμιν. «Οι γυναίκες, επίσης, κινδυνεύουν δυσανάλογα από τα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, καθώς λίγες ξέρουν κολύμπι».


«Οι γυναίκες σε υψηλά ιστάμενες πολιτικές θέσεις, οδηγούν τη χώρα σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές», τόνισε η Κόουλ. «Δεν έχει νόημα να αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει το χάσμα των φύλων. Ας δεχτούμε ότι υπάρχει και να συμφωνήσουμε πως μόνο αν τοποθετήσουμε περισσότερες γυναίκες σε ισότιμες θέσεις εξουσίας, θα πετύχουμε.»

 

Διαβάστε επίσης:

Μπαμπού: Οικολογικό ύφασμα ή περιβαλλοντική καταστροφή;

Οι πόλεις που θα εξαφανιστούν, αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή

«Τι μπορώ να κάνω για την κλιματική αλλαγή;»: Μία ακτιβίστρια απαντά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση