Sustainability

The Manta: Το γιοτ που μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε καύσιμα

Photo by Javardh on Unsplash

Ο επαγγελματίας κωπηλάτης Ιβ Μπουρνιόν, δεν μπορούσε να βλέπει πλαστικά απορρίμματα να επιπλέουν στη θάλασσα, κάθε φορά που προπονούταν. Γέμιζε οργή, δεν μπορούσε να καταλάβει το λόγο που κανείς θα επέλεγε να πετάξει τα σκουπίδια του στο νερό. Αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά, χρησιμοποίησε το θυμό του για να δημιουργήσει κάτι καλό για τον πλανήτη. Έτσι λοιπόν, άρχισε να κατασκευάζει το Manta, ένα σκάφος που καθαρίζει τον ωκεανό και παίρνει ενέργεια από τα σκουπίδια που μαζεύει.

Το Manta, όταν ολοκληρωθεί πια, θα είναι μία θαλαμηγός 56 μέτρων και θα είναι το πρώτο προϊόν του project SeaCleaners. Η ιδέα είναι πως θα μπορεί να συλλέγει απορρίμματα μεγέθους από 10 χιλιοστά και πάνω, την ώρα που πλέει στο νερό. Πίσω του, θα υπάρχουν τρία μεγάλα δίχτυα που θα φτάνουν σε βάθος ενός μέτρου, ώστε να συγκεντρώνονται μόνο πλαστικά και να μην τεθεί σε κίνδυνο η θαλάσσια ζωή. Έπειτα, θα επεξεργάζονται ειδικά και θα λιώνονται, κι έπειτα θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική μηχανή.

Σε συνδυασμό με ηλιακά πάνελ στο κατάστρωμα και μία τουρμπίνα που θα κινείται με αιολική ενέργεια, το Manta θα είναι κατά 70% αυτάρκες. Αυτό σημαίνει ότι δε θα επιβαρύνει τον πλανήτη και θα συγκεντρώνει έως τρεις τόνους σκουπιδιών την ώρα, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στο λιμάνι για καύσιμα.

Ο Μπουρνιόν σχεδίασε το σκάφος του σε ένα επιστημονικό εργαστήριο, ώστε βιολόγοι και χημικοί να μελετήσουν την επίδρασή του στο οικοσύστημα. Στόχος, είναι να έχει ετοιμαστεί μέχρι το 2024, ενώ με 400 τέτοια γιοτ, θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 33% η ρύπανση των ωκεανών από πλαστικό.

 

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή για το περιβάλλον: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας στο πλευρό των νεαρών ακτιβιστών

Ειρηνικός Ωκεανός: 75 χρόνια μετά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, επικρατεί περιβαλλοντικό χάος

Ινδία: Ο λόγος που τα ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση επιβαρύνουν το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις