Αν σηκώσουμε τα μάτια και κοιτάξουμε τον ουρανό της πόλης, θα προσέξουμε πως συνήθως τον σκεπάζει ένα ελαφρύ γκρίζο στρώμα. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζαμε, είναι πως δε χαλάει απλώς την όψη του γαλανού ανοιξιάτικου ουρανού, αλλά παράγεται από ρύπους οι οποίοι καταλήγουν στον εγκέφαλό μας και επηρεάζουν την υγεία μας.
Σε μία νέα έρευνα, οι ειδικοί βρήκαν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τον ανδρικό εγκέφαλο. Εξέτασαν την επίδραση του «μαύρου άνθρακα» – γνωστού και ως PM 2.5 – και έδειξαν τι προκαλεί η μακροχρόνια έκθεση σε αυτόν.
Ο συγγραφέας της μελέτης, Ξου Γκάο, είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Peking και ερευνητής του Πανεπιστημίου Columbia. Μαζί με τους συνεργάτες του, έδειξε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών, ενώ δημοσίευσε τα συμπεράσματά του στο περιοδικό Nature Aging.
Ο λόγος που οι ρύποι επιβαρύνουν την υγεία
Τα σωματίδια PM 2.5 είναι εξαιρετικά βλαβερά. Έχουν διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων – για να μπορέσουμε να το κατανοήσουμε, ας έχουμε υπ’ όψη πως μία μόνο τρίχα έχει διάμετρο 70 μικρόμετρα. Εκείνα ευθύνονται για το θολό ορίζοντα των μεγάλων αστικών κέντρων και, χωρίς αμφιβολία, συμβάλλουν στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Βέβαια, θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν περιοριστεί στο μισό, μεταξύ 1990 και 2010, κι αυτό γιατί η σωματική άσκηση αποτελεί το μεγαλύτερο «σύμμαχο» των ανθρώπων στην άνιση μάχη με τους ρύπους. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι συνέπειες είναι καταστροφικές.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 954 συμμετεχόντων από τη Βοστόνη, κατά τη χρονική περίοδο 1995 – 2021. Η μέση ηλικία ήταν τα 69 έτη, ενώ κανείς δεν αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα. Το 64% τους, ήταν καπνιστές. Όταν ρωτήθηκαν για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν, οι περισσότεροι απάντησαν πως παίρνουν ασπιρίνες, ενώ όλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης αλλά και ασκήσεις που εφαρμόζονται στη διάγνωση της άνοιας.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, έπειτα, μελετήθηκαν σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες και τα επίπεδα ρύπανσης της περιοχής, τα οποία ποικίλλουν. Τέλος, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Harvard ως οδηγό, για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «η έκθεση μικρής και μεγάλης διάρκειας στους ρύπους αυτούς, επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία».
«Θεωρούμε πως οι νεότεροι ίσως προσαρμόζονται καλύτερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τους ηλικιωμένους. Οι γυναίκες, επίσης, διαφέρουν σημαντικά, σε ό, τι αφορά την υγεία», επεσήμανε ο Γκάο.
Παράλληλα, οι έγχρωμες κοινότητες επηρεάζονται δυσανάλογα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αποκάλυψε ότι η Μαύροι και ισπανικής καταγωγής άνθρωποι, έρχονται σε πολύ συχνότερη επαφή με τα PM 2.5 σωματίδια.
Διαβάστε επίσης:
Θα μπορούσε το σαπούνι να σώσει το περιβάλλον; Μία «πράσινη» ιδέα απαντά θετικά
5 εύκολα και οικολογικά hacks που πράγματι βοηθούν τον πλανήτη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση