Κλείνοντας την κάμερά μας κατά τη διάρκεια μίας τηλεδιάσκεψης, μπορούμε να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά 96%.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα υπολογίζει πως μία ώρα βιντεοκλήσης ευθύνεται για την εκπομπή 150 έως 1000 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεσμεύει, επίσης, έως 12 λίτρα νερού.
Οι ειδικοί είδαν πως κλείνοντας την κάμερα, όχι μόνο κρύβουμε το ακατάστατο διαμέρισμά μας από τους συναδέλφους μας, αλλά περιορίζουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και βοηθάμε το περιβάλλον. Υπολόγισαν CO2, το νερό και το έδαφος που σχετίζεται με τη χρήση ενός gigabyte σε πλατφόρμες όπως το Zoom, το Facebook, το Twitter, το TikTok – ακόμη και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Το συμπέρασμά τους ήταν σαφές: Όπου υπάρχει βίντεο, υπάρχει και μεγάλη επιβάρυνση του πλανήτη.
«Οι τράπεζες σάς λένε ότι βοηθάτε το περιβάλλον αν πάψετε να χρησιμοποιείτε μετρητά και κινείστε με κάρτα, όμως κανείς δε μιλά για τα πλεονεκτήματα του να κλείσετε απλώς την κάμερα ή να “κατεβάσετε” την ποιότητα του βίντεο που παρακολουθείτε», δήλωσε ο Κέιβ Μαντάνι, βασικός συγγραφέας της μελέτης. «Οπότε, χωρίς καν να το ξέρετε, επιβαρύνετε το περιβάλλον.»
Οι ειδικοί βρήκαν πως το μέγεθος του προβλήματος ποικίλει, ανάλογα με την τοποθεσία και τη χρήση του διαδικτύου. Η Γερμανία, για παράδειγμα, είναι μία από τις χώρες όπου δεσμεύεται τεράστια ποσότητα νερού για μία βιντεοκλήση. Κι όμως, πρωτοπορεί στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η επιστημονική ομάδα, αυτήν τη στιγμή, προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο τη σχέση του περιβάλλοντος και του διαδικτύου. Αν και δεν έχει καταλήξει ακόμη στο αν είναι προτιμότερη η χρήση Wi-Fi ή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ελπίζει πως ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί. Με μικρά, απλά βήματα, μπορούμε να βοηθήσουμε – ειδικά τώρα, που εργαζόμαστε από το σπίτι και παραμένουμε συνδεδεμένοι σχεδόν ολόκληρη τη μέρα.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα μπορέσει η κινηματογραφική βιομηχανία να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση