Κοιτώντας μία πλαστική, ανακυκλώσιμη συσκευασία, θα βρούμε το σύμβολο της ανακύκλωσης κι έναν αριθμό τυπωμένο στο κέντρο του, από το 1 έως το 7. Είναι πολύ εύκολο να τον αγνοήσουμε, όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στην πραγματικότητα, μοιάζει μ’ ένα είδος ταυτότητας.
Ο λόγος που υπάρχει, είναι για να αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι του κέντρου ανακύκλωσης το είδος πλαστικού, ώστε να το επεξεργαστούν ανάλογα. Παράλληλα, χάρη σ’ αυτόν βλέπουν ποια είδη μπορούν να δεχθούν και ποια θα καταλήξουν στην πλησιέστερη χωματερή.
Είναι πολύ σημαντικό, ως καταναλωτές, να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι αριθμοί, ώστε να είμαστε ενήμεροι για το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον και να προσαρμόσουμε ό, τι χρειάζεται.
#1
Ο αριθμός 1 αναφέρεται στα πλαστικά PET ή PETE και σίγουρα τον έχουμε δει. Αυτά είναι που ανακυκλώνονται ευκολότερα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα κουτάκια από φυστικοβούτυρο, τα μπουκαλάκια αναψυκτικών, τις συσκευασίες από τα διάφορα salad dressings.
#2
Ο αριθμός 2 αναφέρεται στα HDPE πλαστικά, δηλαδή τα κουτάκια βουτύρου και τα μπουκάλια λαδιού, μαζί με ορισμένες σακούλες. Είναι πιο σκληρά από τα ΡΕΤ αλλά εξίσου συνηθισμένα.
#3
Το 3 είναι κωδικός για το PVC, το οποίο χρησιμοποιείται στα μπουκάλια σαμπουάν, τα καλώδια και τα μπουκάλια απορρυπαντικού σε σπρέι.
#4
Ο αριθμός 4 αναφέρεται στο LDPE, το οποίο βρίσκεται στα περισσότερα πλαστικά παιχνίδια και μπουκάλια που μπορούμε να πιέσουμε. Παράλληλα, σε πλαστικές σακούλες ψωμιού, σούπερ μάρκετ, κατεψυγμένων προϊόντων και διάφανη μεμβράνη.
#5
Το πολυπροπυλένιο ή ΡΡ έχει υψηλό σημείο τήξης, κάτι που το μετατρέπει σε ιδανικό δοχείο ζεστών υγρών. Το σιρόπι, το κέτσαπ και τα φαρμακευτικά σιρόπια περιέχονται σε συσκευασίες που περιέχουν, κατά κύριο λόγο, πλαστικό τύπου 5.
#6
Εδώ ανήκουν όλα τα μαλακά πλαστικά που μπορούν να σκληρύνουν – μεταξύ άλλων, οι θήκες για CD, οι συσκευασίες φαγητού take away, τα πιατάκια και ποτηράκια μίας χρήσης, τα κουτάκια ασπιρίνης και τα κουτιά αυγών.
#7
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ό, τι δεν περιλαμβάνουν οι παραπάνω έξι – όπως τα μεγάλα δοχεία νερού που χρησιμοποιούμε στον ψύκτη του γραφείου. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα ανακυκλώνεται στα κέντρα που διαθέτουμε.
Διαβάστε επίσης:
10 νέα δάση σε 5 μόλις μήνες: Το σχέδιο της Αγγλίας για το περιβάλλον
Ο πλανήτης υποφέρει: 9 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που δεν πρέπει να χάσετε
Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που πάνω από 45 εκατομμύρια Ινδοί θα μεταναστεύσουν μέχρι το 2050
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση