Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του πλαστικού, είναι σημαντικό να βρεθούν εναλλακτικά υλικά που πρώτα απ’ όλα θα μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλική οικονομία, κι έπειτα δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον με τοξίνες. Έχοντας αυτό στο νου, επιστήμονες χρησιμοποιούν κάθε είδος βιομάζας και παράγουν οικολογικά βιοπλαστικά. Η τελευταία τους ανακάλυψη, αφορά τη χρήση σκόνης ξύλου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale δημιούργησαν αυτό το νέο υλικό, συνδυάζοντας την ξύλινη σκόνη με βιοδιασπώμενο διαλύτη, ο οποίος μετέτρεψε ένα προϊόν που συνήθως βρίσκεται στο πάτωμα των ξυλουργείων σε ένα λασπώδες μίγμα οργανικών πολυμερών και κυτταρίνης. Με ειδική επεξεργασία, προκύπτει ένα νέο βιοπλαστικό το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με το συμβατικό.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η επιστημονική ομάδα έθαψε μεγάλη ποσότητα του υλικού αυτού στο έδαφος. Πρόσεξαν πως, έπειτα από δύο εβδομάδες, άρχισε να διασπάται, ενώ αποσυντέθηκε εντελώς μέσα σε ένα τρίμηνο. Επιπλέον, το βιοπλαστικό έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και σταθερότητα όταν πήρε σχήμα δοχείου για υγρά, ενώ δεν επηρεάστηκε από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Γιουάν Γιάο, πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να καταλήξουν στη δική τους εφεύρεση. Ο λόγος που απέτυχαν, βρίσκεται στη διαδικασία που ακολούθησαν, η οποία είναι ιδιαίτερα σύνθετη κι εξειδικευμένη αλλά όχι αποτελεσματική. Όπως ανέφερε στη μελέτη του, πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος προϊόντων, όπως τσάντες και σακούλες, συσκευασίες, οικοδομικά και βιομηχανικά υλικά.
Διαβάστε επίσης:
3 πρωτότυπα και οικολογικά υλικά που υποκαθιστούν το πλαστικό
Interceptor: To ηλιακό ποταμόπλοιο που καθαρίζει τα νερά από το πλαστικό μίας χρήσης
Σωστή ανακύκλωση: Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του πλαστικού μίας χρήσης
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση