H βιώσιμη αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στον αγώνα των πόλεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών και οικολογικών λύσεων. Δύο ουρανοξύστες στην κινεζική πόλη Σενζέν, μάλιστα, πρόκειται να αποδείξουν στην πράξη πώς μερικές «πράσινες» αλλαγές στο design ωφελούν τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι ουρανοξύστες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ζάχα Χαντίντ, πρόκειτια να εξυπηρετήσουν την ακτογραμμή του Κουανγκτούνγκ, το Χονγκ Κονγκ και του Μακάου. Εξοπλισμένοι με τρισδιάστατες τεχνικές, οι μηχανικοί έδωσαν ένα μοντέρνο σχέδιο, με έντονες καμπύλες, που εξοικονομεί ενέργεια. Θα είναι εξοπλισμένοι με κάδους ανακύκλωσης, ενώ ειδικοί κήποι στην οροφή θα φιλτράρουν τον αέρα της περιοχής.
Το σύγχρονο αυτό οικοδόμημα θα φιλοξενεί 300 χιλιάδες ανθρώπους και, όταν ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει διαμερίσματα, ειδικούς χώρους διεξαγωγής προγραμμάτων τέχνης και πολιτισμού, σταθμό μέσων μεταφοράς και πάρκινγκ, ενώ το τοπίο θα είναι πανέμορφο.
Προκειμένου να μη γίνονται σπατάλες ενέργειας, οι αρχιτέκτονες θα ενισχύσουν τα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αυτόματα χειριστήρια, ηλιακά πάνελ και μηχανισμούς ανακύκλωσης νερού. Παράλληλα, δίνοντας μεγάλη σημασία στην υγεία και την ευεξία, στο εσωτερικό θα βρίσκονται οργανικά αντικείμενα, ενώ υδροπονικοί κήποι θα λειτουργούν σαν ένα βιολογικό φίλτρο αέρα, το οποίο θα απομακρύνει τους ρύπους.
Διαβάστε επίσης:
Τι είναι η «πράσινη» αρχιτεκτονική;
Eliza Hague: Η βρετανίδα φοιτήτρια αρχιτεκτονικής που καινοτομεί στη βιωσιμότητα
Η αρχιτέκτονας που φέρνει τη βιωσιμότητα στο χώρο του design, Elora Hardy
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση