Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία. Η Διαστημική Υπηρεσία χρησιμοποιεί δορυφόρους και ειδική τεχνολογία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το έργο της αυτό, μάλιστα, βραβεύθηκε από την διακυβερνητική οργάνωση Group on Earth Observations (GEO).
Our International Partnership Programme has won a #GEOAward ? from @GEOSEC2025, for its commitment to finding innovative satellite solutions to global challenges ??️
Find out more about IPP’s success here ? https://t.co/ENURxx13MH pic.twitter.com/Qe5X8YZoLP
— UK Space Agency (@spacegovuk) November 4, 2020
Στο πλαίσιο του προγράμματος International Partnership Programme (IPP), η διαστημική υπηρεσία επενδύει κάθε χρόνο 33 εκατομμύρια δολάρια σε projects που συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής, έχει χρηματοδοτήσει 43 ενέργειες σε 47 χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όλες τους, έχουν ένα κοινό: Χρησιμοποιούν δορυφορική τεχνολογία και δεδομένα προκειμένου να δώσουν τέλος σε προβλήματα όπως η αποψίλωση των δασών, η κλιματική αλλαγή και η σωστή εκμετάλλευση της ανανεώσιμης ενέργειας.
Ένα από τα projects που έχει στηρίξει οικονομικά είναι το Forests 2020, το οποίο είχε σκοπό να αναδασώσει 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικών περιοχών σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί στήριξαν κοινότητες της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Γκάνα, της Ινδονησίας, της Κένυας, του Μεξικό και δημιούργησαν εργαστήρια παρατήρησης της Γης.
Ο στόχος επιτεύχθηκε το Μάρτιο που πέρασε. Χάρη στο Forests 2020, αναπτύχθηκε ένα σύστημα καταγραφής της αποψίλωσης των δασών, ενώ βρέθηκαν τρόποι υπολογισμού κι αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών.
Όπως ανέφερε το ΙΡΡ τον Αύγουστο, οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου αντιμετωπίζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης. Οι πλημμύρες έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, οι τυφώνες οδεύουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Χάρη στις σημαντικές της πρωτοβουλίες, όμως, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν σχέδια για τη διαχείριση της κατάστασης στη Μαλαισία ενώ ετοιμάζεται ένα σύστημα εντοπισμού προκειμένου να ενωθούν οι «χαμένες» οικογένειες στις Φιλιππίνες.
«Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που λαμβάνουμε το βραβείο αυτό, ως αναγνώριση του έργου μας με τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε η Διευθύντρια του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Διαστημικής Υπηρεσίας, Afriqnmun Lovejoy.
Διαβάστε επίσης:
Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;
Green Legacy: Το σχέδιο της Αιθιοπίας για τη σωτηρία του πλανήτη
Κλιματική αλλαγή: Έρχεται η εξαφάνιση των κοάλα;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση