Πέρυσι το καλοκαίρι, στην ταράτσα ενός κτιρίου στο Παρίσι, κατασκευάστηκε ένα αστικό αγρόκτημα, το οποίο είχε οριστεί να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και πιο συγκεκριμένα φράουλες. Μικρές, αρωματικές και ζουμερές.
Ο λαχανόκηπος περιλαμβάνει επίσης μαρούλια, βασιλικός φασκόμηλο και μέντα. Απέναντι, αναπτύσσονται ντοματίνια, μελιτζάνες και άλλες πράσινες σαλάτες.
«Είναι ένα καθαρό, παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο γεωργίας, που μπορεί με τον καιρό να συμβάλει ουσιαστικά στην ανθεκτικότητα – κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική – του είδους των μεγάλων πόλεων όπου ζει σήμερα ο μεγαλύτερος πληθυσμός του κόσμου και όντως λειτουργεί κανονικά». δήλωσε ο μηχανικός και σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης, Pascal Hardy.
Ο Hardy άρχισε να πειραματίζεται με κάθετους πύργους καλλιέργειας και αεροπονίας – όπως είναι γνωστές οι πλαστικές στήλες χωρίς χώμα – στη στέγη του συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Παρίσι, πριν από πέντε χρόνια.
Αυτός ο χώρος είναι κάπως μεγαλύτερος: 14.000 τετραγωνικά μέτρα, το μέγεθος (σχεδόν ακριβώς) δύο γηπέδων ποδοσφαίρου. Ο κορονοϊός, καθυστέρησε το άνοιγμα του για μερικούς μήνες, αλλά το «Nature Urbaine», όπως ονομάζεται, είναι τώρα σε λειτουργία και έχει φυτεύσει περίπου το ένα τρίτο του διαθέσιμου χώρου.
Ήδη, η ομάδα των νεαρών αγροτών που έχουν συλλέξει, σε μια μέρα, 3.000 μαρούλια και 150 μικρά καλάθια φράουλας. Όταν τα υπόλοιπα δύο τρίτα της τεράστιας στέγης θα βρεθούν σε παραγωγή, 20 άτομα θα συλλέγουν έως 1.000 κιλά, ίσως 35 διαφορετικών ποικιλιών φρούτων και λαχανικών, κάθε μέρα. Και αυτό το φαγητό θα χρησιμοποιείται για την προμήθεια ντόπιων κατοίκων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν κουτιά φρούτων και λαχανικών στο διαδίκτυο.
Διαβάστε επίσης:
Η Νestle αλλάζει τον τρόπο πώλησης του Nescafe για λόγους βιωσιμότητας
7 μυστικά που δεν θα σας πουν ποτέ οι μανάβηδες όταν ψωνίζετε τα τρόφιμα
Βιωσιμότητα και μόδα: Πώς να ψωνίσετε οικολογικά
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση