SUSTAINABILITY

Το Πράσινο Σχολείο του Μπαλί «γεννά» ακτιβιστές, πρέσβεις του ΟΗΕ και καλλιτέχνες

Το Πράσινο Σχολείο του Μπαλί «γεννά» ακτιβιστές, πρέσβεις του ΟΗΕ και καλλιτέχνες
πηγή: Instagram @greenschoolbali

Ανάμεσα στους φοίνικες της ζούγκλας του Μπαλί, ένα σχολείο φτιαγμένο από μπαμπού είναι αφιερωμένο στην περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Δεν παρέχει την τυπική εκπαίδευση – αντίθετα, «γεννά» ακτιβιστές. Η λίστα αναμονής είναι μεγάλη, τα βιβλία από ανακυκλωμένο χαρτί και οι εργασίες ατέλειωτες.

«Καταρχάς, να πούμε ότι δεν αγκαλιάζουμε δέντρα όλη μέρα», δήλωσε στο CNBC ο διευθυντής Κρις Έντουαρντς. «Ένας μαθητής στο Πράσινο Σχολείο κάνει πολλά παραπάνω».


Το Green School International (GSI) είναι ένα συγκρότημα οικολογικών, ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που πηγαίνει την περιβαλλοντική παιδεία ένα βήμα παραπέρα. Από το 2008 που ιδρύθηκε, συνεργάζεται με οργανισμούς στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότιο Αφρική, τους οποίους έχει εντυπωσιάσει με την «ολιστική» του προσέγγιση στην εκπαίδευση.

«Όταν ξεκινήσαμε, δεν είχαμε ιδέα τι κάναμε. Ήμασταν, όμως, βέβαιοι πως θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό», εξήγησαν οι συνιδρυτές Τζον και Σίνθια Χάρντι.

Μεγαλώνοντας στον Καναδά κι έχοντας κληθεί από νωρίς να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες, ο Τζον πίστευε ότι η εκπαίδευση είναι ένα μαρτύριο για τα παιδιά. Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποφασίσει πού θα φοιτούσαν οι κόρες του, αποφάσισε πως έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ώστε να μη βιώσουν όσα προβλημάτισαν τον ίδιο. Έτσι, μαζί με τη σύζυγό του, έφυγαν από τη Βόρειο Αμερική και ίδρυσαν το δικό τους.


Οι κρατικοί φορείς της Ινδονησίας έδωσαν την έγκρισή τους το 2006 και το ζευγάρι άρχισε να θέτει το σχέδιό του για μία ανεξάρτητη, ιδιωτική οικολογική δομή σε εφαρμογή. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 10 χιλιάδες δολάρια το χρόνο για τους μαθητές Νηπιαγωγείου μέχρι 20 χιλιάδες για το Λύκειο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων διατίθεται στην εξέλιξη του GSI.

Επηρεασμένοι από το Μοντεσσοριανό Σύστημα, οι Χάρντι έχουν προσθέσει δημιουργικά μαθήματα μεταξύ της φυσικής, των μαθηματικών και της γλώσσας. Προβληματίζουν τα παιδιά για τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου και τα προετοιμάζουν για τη διαχείρισή τους. Μιλούν ανοιχτά για τα σοβαρότερα θέματα και δίνουν στα παιδιά ένα βήμα για να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες τους.


Από το GSI αποφοίτησε και η Μελάτι Γουίτζεν, η νεαρή ακτιβίστρια που από τα παιδικά της χρόνια αποφάσισε ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Έγινε γνωστή στα 12 της χρόνια, όταν ξεκίνησε την καμπάνια Bye Bye Plastic, που οδήγησε το Μπαλί στην απαγόρευση του πλαστικού μίας χρήσης. Άλλος απόφοιτος είναι ο Ισάμι Σάιν Ρασίντ, ο καλλιτέχνης που κάνει περιοδεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο – από την Τανζανία ως τις ΗΠΑ – για να ενημερώσει το κοινό για τις πυρκαγιές των δασών της Βόρνεο. Η Τεσαλόνικα Κρισάντι, μία ακόμη πρώην μαθήτρια, έχει πλέον ιδρύσει το δικό της σχολείο που διδάσκει αγγλικά σε άπορα παιδιά.

Από το GSI έχουν πάρει το πτυχίο τους, συνολικά, 36 άνθρωποι. Όλοι τους, έχουν μιλήσει σε συνέδρια του ΟΗΕ και φεστιβάλ TED. Και τώρα, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου προσεγγίζουν τους Χάρντι, αναζητώντας τους leaders του μέλλοντος.

 

Διαβάστε επίσης:

Κάτι όμορφο συμβαίνει στην Ινδία: Απορρίμματα μετατρέπονται σε παιδικές χαρές κι αλλάζουν τη ζωή των μαθητών

Σε αυτό το χωριό της Ινδίας, για κάθε κορίτσι που γεννιέται φυτεύονται 111 δέντρα

Μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν τον πλανήτη: Σχολείο της Ινδίας δέχεται «πλαστικά δίδακτρα» και σώζει το περιβάλλον

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση