Έχουμε περιορίσει τη χρήση πλαστικού, έχουμε παρακολουθήσει πολλά ντοκιμαντέρ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την οικολογική αλλαγή φέρνοντας τη βιωσιμότητα στην ντουλάπα μας. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε πάντα να επιλέξουμε vintage κομμάτια, από second-hand καταστήματα, όμως η γοητεία του καινούργιου είναι διαφορετική.
Πώς να ξεκινήσουμε, όμως; Τι πρέπει να κοιτάμε πριν αγοράσουμε ένα ρούχο;
Από τι υλικά είναι φτιαγμένο
Από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας μέχρι νέα, ανερχόμενα brands, πολλοί επιλέγουν υφάσματα που δείχνουν υπέρκομψα και, ταυτόχρονα, για τη δημιουργία τους, η επιβάρυνση του πλανήτη ήταν σχεδόν μηδαμινή. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να ντυνόμαστε με στιλ, χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι τα vegan «δερμάτινα» και οι οικολογικές γούνες της Stella McCartney και οι Prada δημιουργίες από ανακυκλωμένα πλαστικά και δίχτυα ψαρέματος.
Ποιος τα φτιάχνει
Ένα ακόμη κομμάτι της παραγωγής που καλό είναι να μας ενδιαφέρει, είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν για να φτάσει στα χέρια μας το ρούχο που τόσο μας άρεσε. Για παράδειγμα, τα φορέματα του οίκου LemLem, είναι φτιαγμένα από μία κοινότητα γυναικών της Αιθιοπίας, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία παλεύει για τη βελτίωση των συνθηκών δημόσιας υγείας και οικονομίας για τις γυναίκες σε ολόκληρη την Αφρική.
Πού παράχθηκε
Είναι καλό να αναλογιστούμε πόσο ταξίδεψε ένα ρούχο μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Ιδανικά, θα θέλαμε ο τόπος παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μέρος που δημιουργήθηκαν τα υφάσματα. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση ανάμεσά τους, τόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνση του πλανήτη μας.
Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μία 100% «ηθική» και βιώσιμη γκαρνταρόμπα. Σημασία έχει κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, όσο μικρό κι αν φαντάζει, ώστε να γίνει η διαφορά. Κανένα βήμα δεν είναι ασήμαντο.