Η ακίνητη περιουσία είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, που αξίζει να κάνει κάποιος στη ζωή του. Όσοι όμως δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία πάνω σε αυτόν τον τομέα, είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν σε λάθη και κακές εκτιμήσεις. Όπως σε κάθε χώρο έτσι και στις επενδύσεις, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε αν λάβετε καλά υπόψη τους παρακάτω 5 παράγοντες.
1) Ελέγξτε αν υπάρχουν εκρεμμότητες στην πολεοδομία: Στα παλιά σπίτια ως συνήθως, έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες, όπως προσθήκες ή στέγαστρα, τα οποία αποτελούν αυθαιρεσίες, οι οποίες δεν έχουν μπει σε ρύθμιση στην πολεοδομία. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι ξεκάθαροι οι αρχικοί τίτλοι ιδιοκτησίας ή λόγω παλαιότητας του κτιρίου να μην μπορείτε να αλλάξετε κάποια αρχιτεκτονικά στοιχεία κ.τ.λ. Επομένως, προτού προβείτε σε μία επένδυση ζητήστε τη βοήθεια ενός μηχανικού να σας κατατοπίσει.
2) Ελέγξτε συνολικα τα έξοδα: Κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου ακινήτου, πρέπει να θυμάστε να συγκρίνετε τα κόστη, όπως τα πάγια έξοδα, διότι ενδέχεται αργότερα να σας επιβαρύνουν. Επομένως, πρέπει να λάβετε υπόψη αυτά τα πρόσθετα και να ελέγξετε αν αναλογούν στον προϋπολογισμό σας. Επίσης καλό θα ήταν να συγκρίνετε τις τιμές αγοράς άλλων έτοιμων προς πώληση ή υπό κατασκευή έργων, καθώς και την αμοιβή του μεσίτη, αφού περιλαμβάνεται και αυτή στα έξοδα.
3) Προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας: Καθορίστε έναν προϋπολογισμό προτού αρχίσετε να αναζητάτε ακίνητα. Θα πρέπει ιδανικά να είναι εντός της ικανότητας σας να αποπληρώσετε ένα τυχόν δάνειο, χωρίς να παρακωλύει τις βασικές σας ανάγκες. Ο μεσίτης έχει την ικανότητα να σας πείσει να ξοδέψετε περισσότερα, ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι θα είστε υποχρεωμένοι να δίνετε εγκαίρως τις δόσεις. Γι’ αυτο προσπαθήστε να μην αποκλείνετε από τον ρεαλιστικό σας στόχο.
4) Είδος ακινήτου: Πριν επενδύσετε σε ακίνητα, ξεκαθαρίστε τι θέλετε να κάνετε με το ακίνητο. Να αποκτήσετε επιπλέον εισόδημα από ενοίκια; Να το αξιοποιήσετε για ιδιοκατοίκηση; Κάνοντας αυτά τα σημεία σαφή στο μυαλό σας, θα σας βοηθήσει να κρίνετε και να εξετάσετε ένα ακίνητο καλύτερα. Ανάλογα με τους σκοπούς σας, πρέπει να υπολογίσετε την απόδοση της επένδυσης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
5) Ενημερωθείτε για τους φόρους και τα έξοδα αγοράς ακινήτων: Στο σημείο αυτό χρειάζεται να είστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με όσα ισχύουν στις τρέχουσες διατάξεις σχετικά με την αγορα ακινήτων. Από την 1/1/2020 ισχύει χαμηλότερος φόρος μεταβίβασης ο οποίος μπορεί να είναι και μηδενικός στην περίπτωση απόκτησης κύριας κατοικίας. Όμως υπάρχουν εφτά επιπλέον επιβαρύνσεις που καλό είναι να γνωρίζετε ότι θα κληθείτε να πληρώσετε: Φόρος μεταβίβασης, δημοτικός φόρος, φόρος υπέρ νομαρχιακών ταμείων οδοποιΐας, συμβολαιογραφικά έξοδα (με ΦΠΑ), δικηγορικά έξοδα (με ΦΠΑ), έξοδα υποθηκοφυλακείου, μεσιτικά έξοδα (με ΦΠΑ).
Διαβάστε επίσης:
Πώς να εφαρμόσετε το Japandi στιλ στο σπίτι
Πώς να φροντίσετε τις αντίκες στο σπίτι
Πώς να φτιάξετε το δικό σας θερινό σινεμά στο σπίτι σας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση