Ο νέος χρόνος έχει ήδη φανερώσει τις τάσεις που τείνουν να επικρατήσουν στο κομμάτι της διακόσμησης και του design για το σπίτι. Αυτό άλλωστε συμβαίνει πάντα. Η διαφορά όμως με φέτος είναι ότι τα trends διακρίθηκαν με γνώμονα την πρακτικότητα και τη διάρκεια τους στον χρόνο. Το 2020 το θέμα των τάσεων έχει συζητηθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και περισσότερη οικολογική συνείδηση από κάθε άλλη φορά. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι δεν είναι απλά ένας χώρος με όμορφη αισθητική, είναι ένας χώρος όπου προάγει το wellbeing παρέχοντας καθημερινή φροντίδα και ασφάλεια. Η λογική αυτή «αντανακλάται» στα φετινά trends τα οποία δεν πρόκειται να χάσουν την αξία τους ακόμα και μετά από 20 ή και 30 χρόνια! Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:
1. Ψυχρά χρώματα
Οι ψυχρές αποχρώσεις φέτος προτιμώνται λίγο παραπάνω σε σχέση με τις θερμές. Βοηθούν στο να δείχνει μεγαλύτερος ο χώρος, είναι πιο ήπιες στο βλέμμα και δεν ελκύουν τη ζέστη ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Για τους τοίχους, οι καλύτερες επιλογές που έχετε να κάνετε είναι οι γκρι, μπλε, γκρι-μπεζ (greige) και λευκές αποχρώσεις από την πιο ανοιχτή μέχρι και την πιο σκούρα. Με την ίδια λογική στα πατώματα είναι τα ξύλινα δάπεδα σε σκούρες καφέ αποχρώσεις όπως espresso και το ξύλο της καρυδιάς. Τα πιο κίτρινα, πορτοκαλί και κοκκινωπά πατώματα πλέον δεν προτιμώνται ιδιαίτερα από τον κόσμο, οπότε δεν ανήκουν ούτε στις φετινές τάσεις. Όσον αφορά στα ντουλάπια είτε της κουζίνας είτε κάποιου μπουφέ, είναι αγαπημένη τάση να είναι βαμμένα πάλι σε ψυχρές αποχρώσεις και ειδικότερα σε light ή navy μπλε. Οι ασημένιες μεταλλικές λάμψεις επικρατούν σε σχέση με τις χρυσές και ροζ χρυσές. Το πιο δημοφιλές μέταλλο είναι το ατσάλι. Επίσης ο διαχρονικός συνδυασμός black & white συνεργάζεται άψογα με όλη αυτή την ψυχρή χρωματική παλέτα.
2. Ανοιχτό πλάνο στο σχεδιασμό του σπιτιού
Σχετικά με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος ή μίας μονοκατοικίας προτιμάται ολοένα και περισσότερο ο ανοιχτός σχεδιασμός σε σχέση με κάποια χρόνια πριν που πολύς κόσμος επιθυμούσε να βρίσκεται η κουζίνα σε ξεχωριστό χώρο από το σαλόνι. Ο λόγος που η αρχιτεκτονική προάγει τους ενιαίους χώρους είναι για να δείχνει μεγαλύτερο το σημείο, να φέρνει πιο κοντά τους ενοίκους και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνοχή στον χώρο. Επομένως δεν υπάρχει λάθος ή σωστό στο ερώτημα αν μπορεί η κουζίνα να συνυπάρχει με το σαλόνι. Έχει να κάνει με τον ανοιχτό σχεδιασμό των χώρων, ειδικότερα σε αυτά τα δύο σημεία του σπιτιού. Υπάρχουν άλλωστε σπίτια που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η ιδιωτικότητα χωρίς να χρειάζονται περιττοί τοίχοι.
3. Σπίτι στην εξοχή
Η κορυφαία τάση στο design και τη διακόσμηση είναι το country style χάρη στη νοσταλγία που εκπέμπει και στην απλότητα του. Ειδικότερα στις κουζίνες οι νεροχύτες αυτού του τύπου είναι ιδιαίτερα αγαπητοί αφού ενισχύουν το στιλ και συγχρόνως προσφέρουν εργονομία. Τα πλακάκια με stenciled μοτίβα κατέχουν ακόμα μία υψηλή θέση στις προτιμήσεις του κόσμου, ενώ φέτος προτείνεται η χρήση τους σε πιο περιορισμένα σημεία όπως είναι τα μπάνια, οι είσοδοι του σπιτιού και τα WC. Επίσης φέτος υπάρχει μία έντονη προτίμηση στα ανοιχτά ράφια και ειδικά στην κουζίνα, τόσο για ένα επιτυχημένο στιλ όσο και για άνεση.
4. Γκρι χρώμα
Το γκρι τείνει προς τη διαχρονικότητα αφού και φέτος κατέχει μία υψηλή θέση στα trends. Το σημείο μόνο που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι να μην το παρακάνετε. Είναι ωραίο να το χρησιμοποιήσετε ως πρωταρχικό ή βασικό χρώμα για το σπίτι καθώς ο χώρος θα δείξει πιο μοντέρνος και σύγχρονος. Για να αποφύγετε όμως ένα flat αποτέλεσμα καλό είναι να προσθέσετε μερικές πινελιές ενός άλλου χρώματος όπως για παράδειγμα του μπλε που είναι και το topχρώμα για φέτος.
5. Μάρμαρο
Οι πάγκοι από μάρμαρο, γρανίτη ή χαλαζία επιλέγονται ολοένα και περισσότερο για την κουζίνα. Είναι φυσικά υλικά πολύ ανθεκτικά και υπάρχουν αρκετές επιλογές σε αποχρώσεις. Ο χαλαζίας σε αντίθεση με τα άλλα πετρώματα είναι πιο δημοφιλής γιατί έχει περισσότερη ποικιλία και ομοιομορφία στα χρώματα και στις μορφές του. Επίσης και σε αυτήν την περίπτωση επιλέγονται περισσότερο οι ψυχρές και ανοιχτές αποχρώσεις.
6. Απλότητα
Η απλότητα στα φετινά trends συνδέεται με το δανέζικο «Hygge» που ξεκίνησε να διαδίδεται έντονα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γενικά το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε από τις σκανδιναβικές χώρες (η κάθε μία από αυτές του έχει δώσει διαφορετικό όνομα) και έχει σύνθετη έννοια. Έχει να κάνει με το ότι μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει καθημερινά και να αγαπά τις ανέσεις του σπιτιού, όπως ένας άνετος καναπές, ένα μαλακό κάθισμα κατά μήκος ενός παραθύρου, το αναμμένο τζάκι, τα αρωματικά κεριά, ένα ζεστό ρόφημα ή μια απαλή κουβέρτα.
7. Βιώσιμα και φυσικά προϊόντα
Η οικολογική αφύπνιση έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο design, καθώς επικρατεί η τάση για περισσότερες φυσικές και οργανικές επιλογές στα υλικά, τα προϊόντα και τα χρώματα. Τα ξύλινα πατώματα, οι φυσικές πέτρες, τα φυτά και τα χαλιά από ψάθα, βαμβάκι, μαλλί, γιούτα και φυσικές ίνες-κλωστές είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για το σπίτι.
8. Cozy και άνετο κρεβάτι
Προτιμήστε υφάσματα από φυσικά υλικά όπως λινό, βαμβάκι και μετάξι και επενδύστε για το «ντύσιμο» του κρεβατιού σας. Εξίσου καλή επένδυση είναι η αγορά ενός στρώματος υψηλής ποιότητας και τα μαξιλάρια ύπνου με memory foam. H ποιοτική ξεκούραση είναι απαραίτητη και συνδέεται με τη φετινή φιλοσοφία γύρω από το σπίτι.
9. Mid-century modern
Το mid-century στιλ είναι τάση και φέτος. Χαρακτηρίζεται από γεωμετρικές φόρμες, καθαρές γραμμές και ψηλά λεπτά πόδια στα έπιπλα, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε με φωτεινά μοτίβα για να τραβήξετε τη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά. Το design αυτής της εποχής είναι ιδιαίτερα αγαπητό επειδή συνδυάζει τον σχεδιασμό με τη λειτουργικότητα και την άνεση με την εργονομία, δίνοντας παράλληλα ζωντάνια στον χώρο. Οι καμπύλες στα έπιπλα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιθυμητές. Γενικά τα καμπυλωτά έπιπλα βοηθούν όταν τοποθετούνται σε μικρούς χώρους ή όταν υπάρχουν ορισμένες αστοχίες ή δυσλειτουργικά σημεία, όπως για παράδειγμα ένας λοξός τοίχος ή έντονη γωνία σε ένα δωμάτιο.
10. Ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα
Στις φετινές τάσεις προάγεται ακόμα περισσότερο η έννοια της ανακύκλωσης ή της δεύτερης χρήσης σε αντικείμενα μέσω των DIY projects και τα αμέτρητα οικολογικά υλικά και τεχνικές τους. Προτείνεται λοιπόν η ανακύκλωση και η διαφορετική μορφή που μπορεί κανείς να δώσει σε ένα αντικείμενο με σκοπό μία άλλη χρήση του. Για παράδειγμα μία παλιά ρόδα αυτοκινήτου μπορεί να γίνει ένα πουφ ή μία παλιά βαλίτσα μπορεί να γίνει η βάση ενός side table. Ακόμα, ένας παλιός μπουφές μπορεί να βαφτεί και να μοιάζει με καινούριος.