HOUSE & GARDEN

Η καλλιέργεια βοτάνων είναι η νέα τάση κηπουρικής στο σπίτι

Photo by Al Kawasa on Unsplash

Κατά την περίοδο των lockdowns από πέρυσι μέχρι και σήμερα, παρατηρήθηκε μια παγκόσμια τάση, στην οποία ο κόσμος στράφηκε αρκετά στις DIY κατασκευές, τα μερεμέτια του σπιτιού και στην κηπουρική.

Το γεγονός αυτό είναι αρκετά ευχάριστο αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε στροφή προς τις πιο βιώσιμες λύσεις, οι οποίες είχαν και θεραπευτικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται τώρα περισσότερο από ποτέ για τη διατροφή του. Αυτό άλλωστε μαρτυρά η νέα τάση στην κηπουρική του σπιτιού, που είναι η καλλιέργεια βοτάνων.

Ένας ακόμη λόγος που απέκτησε τόση δημοτικότητα, είναι επειδή προσφέρει μεγάλη ευκολία κάτι που την κάνει ακόμα πιο ελκυστική στους αρχάριους κηπουρούς.

Σύμφωνα με το βρετανικό Gardeningetc, η καλλιέργεια βοτάνων στην κουζίνα, είναι η απόλυτη τάση, καθώς παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξεως του 1.500% στις αναζητήσεις στη google για «καλλιέργεια μαϊντανού σε εσωτερικούς χώρους».

Η Σάρα Σκουάιρ ιδιοκτήτρια του Squire’s Garden Centre, ενός εμβληματικού φυτώριου του Λονδίνου από 1936, είπε ότι ο λόγος που ο κόσμος στράφηκε σε αυτή την τάση είναι επειδή, το διάστημα που πέρασε, αυξήθηκε ο χρόνος μέσα στο σπίτι και κυρίως στην κουζίνα.

«Η κηπουρική και το μαγείρεμα κάνουν τον τέλειο συνδυασμό», υποστηρίζει. Επίσης αναφέρει ότι δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το αυξημένο ενδιαφέρον, μιας και ήδη αρκετοί ερασιτέχνες αλλά και σεφ, καλλιεργούσαν ανέκαθεν τα δικά τους βότανα.

Ο λόγος είναι επειδή με τον τρόπο αυτό τα έχουν πάντα διαθέσιμα, είναι πολύ υγιεινά και δεν χρειάζεται να τα αναζητούν στα σούπερ μάρκετ.

Επίσης κάτι ακόμα που οδήγησε σε αυτή την τάση, είναι η αύξηση των πωλήσεων βιβλίων μαγειρικής, τα οποία πάντα προτείνουν τη χρήση φρέσκων προϊόντων στις συνταγές.

Πώς όμως θα καταφέρει κανείς να τα διατηρεί φρέσκα μέσα στο σπίτι;

Η κορυφαία συμβουλή της Σάρα για την καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικούς χώρους σχετίζεται πάντα με τις ανάγκες αυτών των φυτών. «Τα βότανα που καλλιεργούνται σε γλάστρα, προτιμούν γενικά ένα λιπαρό και καλά στραγγισμένο λίπασμα και χρειάζονται άφθονο φως» .

Η έλλειψη φυσικού φωτός είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες, όταν οι περισσότερες μέρες έχουν ελάχιστο ήλιο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επενδύσετε σε μια λάμπα.

Τέλος, η Σάρα τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να «επιλέγετε βότανα με τα οποία σας αρέσει να μαγειρεύετε, όπως μαϊντανό, θυμάρι, μέντα, ρίγανη, δεντρολίβανο και βασιλικό».

Διατηρώντας μια όμορφη γλάστρα με βότανα σε μια φωτεινή τοποθεσία στην κουζίνα σας δημιουργείτε μια ελκυστική εικόνα, μυρίζει υπέροχα ο χώρος και βελτιώνεται η διάθεση σας. Επομένως μπορείτε να κάνετε μια απόπειρα να δοκιμάσετε την καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε παρά μόνο να κερδίσετε.

Διαβάστε επίσης:

Tα φυτά εσωτερικού χώρου που φέρνουν τύχη στο σπίτι

7 φυτά εσωτερικού χώρου που δίνουν την αίσθηση spa στο μπάνιο

Τα 5 φυτά που καθαρίζουν από τις τοξίνες την ατμόσφαιρα της κουζίνας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση