Η άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών, και η ανάγκη να στολίσουμε βεράντες και κήπους με τριαντάφυλλα και μαργαρίτες, βασιλικούς και ορτανσίες είναι πιο έντονη από ποτέ. Τα φυτώρια είναι γεμάτα κόσμο και τα ανθισμένα φυτά γίνονται ανάρπαστα. Ειδικά στην καραντίνα ο κόσμος γέμισε βεράντες και μπαλκόνια, αναζητώντας τη χαρά στην ομορφιά και την ηρεμία των πράσινων φίλων μας. Πώς όμως θα διατηρήσουμε όμορφα και υγιή τα φυτά μας;
Ο Σωτήρης Βρεττός γνωστός από την εκπομπή “Κηπουροί του Mega” αλλά και για το ομώνυμο φυτώριο στην Κηφισιά είναι γεωπόνος και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά, ώστε η σχέση αγάπης που ξεκινάει την ώρα που επιλέγουμε το αγαπημένο μας φυτό, να κρατήσει και τα φυτά μας να παραμείνουν υγιή, για όμορφες βεράντες και κήπους.
Ο Σωτήρης κατάγεται από την επαρχία, από τη Θήβα και από αγροτική οικογένεια. Τον κέρδισαν γρήγορα όμως τα καλλωπιστικά φυτά που έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στις μεγάλες πόλεις και από την αποφοίτησή του το 2005 ασχολήθηκε με την κηποτεχνία και το αστικό πράσινο.
Τον συναντήσαμε στο πανέμορφο φυτώριο “Sotiris Vrettos” στην Κηφισιά για μια κουβέντα για τα λουλούδια και τις ανάγκες τους αλλά και για τη σχέση μας μαζί τους.
“Στην Αθήνα όπως και στη Θεσσαλονίκη, στις μεγάλες πόλεις, τα καλλωπιστικά φυτά έχουν κοινό. Είτε κάποιος που μένει στην Εκάλη και έχει μεγάλο κήπο, είτε αυτός που μένει στο κέντρο της πόλης και έχει ένα μικρό μπαλκόνι, όλοι θέλουν το πράσινο και τα λουλούδια.
Ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2002 με τους κήπους και το 2009 προέκυψε η εκπομπή στο Mega, που κράτησε μέχρι 2013. Σήμερα λείπει μια τέτοια εκπομπή, αλλά λόγω χρόνου εγώ πια δεν θα προλάβαινα να κάνω κάτι τέτοιο.
Μετά προέκυψε το μαγαζί, που είναι κάτι μεταξύ φυτώριου και ανθοπωλείου και τώρα ετοιμάζω και το e-shop”, σημειώνει.
Τι κάνουν στην ψυχολογία μας τα φυτά, και γιατί τα χρειαζόμαστε;
Οι Κινέζοι λένε ότι τα φυτά δημιούργησαν τον άνθρωπο για να τα υπηρετεί. Με τα φυτά έχουμε πολλά κοινά. Θέλουμε και εμείς ήλιο νερό και κάνουμε μεταβολικές διαδικασίες.Τα φυτά προηγούνται από μας και είναι ζωντανοί οργανισμοί. Και επικοινωνούμε μαζί τους. Καταλαβαίνουν τη διάθεσή μας, και νιώθουν, αντιλαμβάνονται τι τους λέμε ή τί τους κάνουμε, είτε καλό είτε κακό. Υπάρχει ανταλλαγή μεταξύ ανθρώπων και φυτών. Τα φυτά είναι μια μορφή ζωής σε άλλη βαθμίδα.
Όσο για την ψυχολογία μας, μας δίνουν χαρά με την ομορφιά τους και μας γυρίζουν πίσω ενέργεια.
Ποιος είναι ο κύκλος του φυτού, πώς φτάνει στη γλάστρα;
Υπάρχουν οι αγρότες παραγωγοί λουλουδιών στον Μαραθώνα, τον Αυλώνα και το Καπανδρίτι στην Αττική. Όλοι οι παραγωγοί κάθε μέρα στις 6 το πρωί ως τις 11, μαζεύονται στους Θρακομακεδόνες σε ένα συγκεκριμένο σημείο και πωλούν στους εμπόρους. Κάθε παραγωγός έχει 2-3 είδη που ειδικεύεται ανάλογα την εποχή. Αυτά μεγαλώνουν σε σπορόφυτα κι εμείς τα παίρνουμε σε γλάστρες.
Οι παραγωγοί είτε παίρνουν τα σπορόφυτα που τα εισάγουν από Γερμανία ή Ολλανδία ή παίρνουν μόσχευμα. Για παράδειγμα το αρχικό μόσχευμα μιας τριανταφυλλιάς μπορεί να το έχει ένας στη Λάρισα, και μετά κάνει πολλές αναπαραγωγές. Δηλαδή οι παραγωγοί αγοράζουν τα δικαιώματα των φυτών και κάνουν την παραγωγή.
Οι έμποροι πωλούν τα κομμένα λουλούδια και τα φυτά. Τα είδη τώρα των καλλωπιστικών φυτών που επιλέγει το κάθε φυτώριο, εξαρτάται από την περιοχή και το κλίμα αλλά και τις προτιμήσεις και το γούστο των πελατών του.
Στην καραντίνα βλέπαμε τα φυτώρια γεμάτα. Είχατε αύξηση;
Η αγορά των φυτών δεν σταματάει ποτέ, ούτε στις κρίσεις. Τις ημέρες αυτές, η αύξηση στις πωλήσεις φυτών ήταν πάνω από 30%, μπορεί και 50%. Τα φυτώρια έμειναν ανοιχτά γιατί είμαστε όλοι στον ΚΑΔ που είναι και οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα και με εξαίρεση το κομμένα λουλούδι, έμεινα όλα ανοιχτά. Είχε πάρα πολύ δουλειά. Όταν άνοιγαν οι παραγωγοί δεν προλαβαίναμε να πάρουμε φυτά και αν δεν ήμασταν εκεί πρώτοι μπορεί να μην βρίσκαμε.
Γιατί τα φυτά στα φυτώρια είναι υπέροχα και μετά από λίγες μέρες αφού τα πάρουμε…μας χαλάνε;
Οι παραγωγοί τα “ντοπάρουν” τα φυτά και εμείς τα φυτώρια όταν τα παίρνουμε συνεχίζουμε να τα ταΐζουμε πολύ καλά για να παραμείνουν λαμπερά και δυνατά. Η χημεία έχει κάνει τα φυτά πολύ πιο εντυπωσιακά σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ένα φυτό θέλει πάντα φροντίδα. Το μυστικό για να μη χαλάσει, είναι να ασχολείσαι κάθε μέρα, να τα προσέχεις και τότε θα καταλάβεις τί τους λείπει. Πρέπει να βγάζεις τα ξερά, να ελέγχεις το πότισμά τους και κυρίως να νοιάζεσαι.
Ποιά είναι τα συχνά λάθη που κάνουμε;
Κλασσικό λάθος που κάνουμε όλοι, είναι να ξεχνάμε να τα ποτίσουμε και μετά να τα πλακώνουμε στο νερό.
Άλλο λάθος είναι να τα παίρνουμε να τα βάζουμε στη βεράντα και μετά να μην τα ξανακοιτάμε. Τα φυτά μας χρειάζονται.
Ή βάζουμε τα φυτά σε λάθος θέση. Δεν θέλουν όλα τα φυτά ήλιο, κάποια τα οξύφυλλα, θέλουν όξινο χώμα. Τα φυτά που μεγαλώνουν στη φύση κάτω από τα δέντρα δεν πρέπει να τα βάζουμε στον ήλιο.
Και όταν βάζουμε λίπασμα, πρέπει να προσέχουμε να μην τα κάψουμε. Βάζουμε σωστή ποσότητα σε βρεγμένο χώμα και ποτίζουμε.
Ποια είναι τα πιο ευαίσθητα φυτά, ποιά τα πιο ανθεκτικά και πια τα πιο δημοφιλή;
Τα πιο δύσκολα και ευαίσθητα φυτά είναι οι γαρδένιες, οι καμέλιες και οι ορτανσίες. Είναι τα πιο ευαίσθητα φυτά αλλά και τα πιο ωραία. Θέλουν σκιά, σίδηρο, λίπασμα και γενικά φροντίδα. Όχι όμως πολύ ήλιο.
Τα πιο εύκολα φυτά είναι οι μαραγαρίτες, οι λεβάντες, και όλα τα αρωματικά βότανα. Το πόσο νερό θέλουν εξαρτάται και από το μέγεθος της γλάστρας. Όσο πιο μεγάλη είναι μια γλάστρα τόσο πιο πολύ κρατάει το νερό οπότε δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.
Τα πιο δημοφιλή είναι η ορτανσία, το κυκλάμινο, η λεβάντα, οι μαργαρίτες. Και βέβαια τα βότανα, που κυρίως λόγω μαγειρικής ο κόσμος τα ζητά. Το γεράνι είναι ωραίο φυτό, αλλά… δεν είναι της μόδας.
Στις ίδιες γλάστρες βάζουμε διαφορετικά φυτά;
Υπάρχουν κανόνες για μια τέτοια συμβίωση. Ο κύριος είναι να έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό, ώστε όταν τα ποτίζουμε να χρειάζονται όλα το ίδιο νερό. Υπάρχει και ανταγωνισμός στα φυτά οπότε πρέπει να υπάρχει χώρος για να τα βάλουμε μαζί.
Γιατί δεν έχουμε τουλίπες στην Ελλάδα;
Οι τουλίπες ζουν στους 10-17 βαθμούς θερμοκρασίας. Αν φυτέψεις τους βολβούς φθινόπωρο, μπορεί να βγουν το Μάρτιο. Όπως γενικά δεν αντέχουν τη ζέστη.
Μπαίνει η μανόλια στη γλάστρα; Θα μπορέσει να ανθίσει;
Όλα τα φυτά μπαίνουν σε γλάστρα, αλλά τα μεγάλα φυτά γίνονται καλύτερα στο χώμα. Με λίπασμα και φροντίδα όλα ανθίζουν. Καλύτερα λίγο λίπασμα και πιο συχνά. Και κυρίως λίπασμα βάζουμε μετά την ανθοφορία γιατί η ανθοφορία εξαντλεί τα φυτά.
Ποια υλικά της κουζίνας μπορούμε να βάζουμε στα φυτά για να τα ενισχύουμε;
Σίγουρα το κατακάθι του καφέ, που είναι οργανικό λίπασμα. Ή φλούδες μπανάνας που έχουν κάλλιο, τις λιώνεις στο μπλέντερ και τις ανακατεύεις στο χώμα.