NEED TO KNOW

1 στους 5 άνδρες θεωρεί παραπλανητικές τις ειδήσεις σχετικά με το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Έρευνα Randstad Hellas: Το 47% θα παραμείνει σε τηλεργασία και μετά την πανδημία – Μειωμένη η πρόθεση για νέες προσλήψεις
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Η πανδημία κράτησε πίσω κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό του μισθολογικού χάσματος των φύλων. Οι γυναίκες έχουν πληγεί δυσανάλογα. Κι όμως, έρευνα έδειξε πως πάνω από το 20% των ανδρών θεωρεί ότι πρόκειται περί υπερβολής.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 28 χώρες από το Global Institute for Women’s Leadership (GIWL), αποκάλυψε ότι παρότι σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους θεωρούν σημαντική την ισότητα στο χώρο εργασίας, οι μισοί από εκείνους δεν την αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα την εποχή της κρίσης στην παγκόσμια υγεία.

«Αν θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις γυναίκες πως δε θα ηττηθούν περισσότερο σ’ αυτήν την κρίση, πρέπει να κρατήσουμε υψηλά αυτό το ζήτημα», δήλωσε η πρώην Αυστραλή Πρωθυπουργός Τζούλια Τζίλαρντ.

Ο χώρος της υγείας απασχολεί γυναίκες, κατά κύριο λόγο, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για εκείνους που αυτήν τη στιγμή υποφέρουν, δηλαδή τον τουρισμό και την εστίαση.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του King’s College του Λονδίνου έδειξε πως πάνω από το 10% των ανδρών πιστεύει ότι το μισθολογικό χάσμα των φύλων είναι ασήμαντο. Ένας στους πέντε, επίσης, υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν fake news σχετικά με την ανισότητα. Κι αυτό απλώς αποδεικνύει ότι οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, αυξάνονται.

Στην ψηφοφορία που συμμετείχαν 20.520 Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Ασιάτες, έδειξε ότι το 42% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι σημαντικό μεν να περιοριστεί το μισθολογικό χάσμα, αλλά αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σημαντικότερα ζητήματα. Το 36%, από την άλλη πλευρά, διαφωνεί. Σχετικά με την διαφάνεια, τουλάχιστον το 50% σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να γνωρίζουν την αμοιβή των συναδέλφων τους, κάτι που φάνηκε να ενδιαφέρει περισσότερο τις γυναίκες.

 

Διαβάστε επίσης:

4 τρόποι να γεφυρώσετε το χάσμα των φύλων στο χώρο εργασίας

Η Adobe κλείνει το μισθολογικό χάσμα: Το 99% των γυναικών αμείβεται ισάξια με τους άνδρες

«Ποινή μητρότητας»: Ο όρος που περιγράφει το τίμημα της μητρότητας στην εργασία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση