NEED TO KNOW

3 στους 5 εργαζόμενους σκοπεύουν να αλλάξουν καριέρα εξαιτίας της πανδημίας

Photo by fauxels from Pexels

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «μεγάλη αλλαγή» στο προσωπικό και παροτρύνουν για ανοιχτές συνομιλίες μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στη σταδιοδρομία τους εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα.

Μια δημοσκόπηση 4.000 εργαζομένων από την Aviva, διαπίστωσε ότι το 60% είχε προγραμματίσει να κάνει αλλαγές, όπως η εναλλαγή σταδιοδρομίας, η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή η εύρεση ενός νέου ρόλου στην υπάρχουσα εργασία, μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Σχεδόν ένας στους 10 από τους ερωτηθέντες (9%) δήλωσε ότι σκόπευε να ξεκινήσει μια νέα καριέρα, σε σχέση με το 7% του προηγούμενου έτους. Ένα άλλο 10%, είπε ότι σχεδίαζε να μάθει μια νέα δεξιότητα ή να κάνει μετεκπαίδευση στον τομέα του, ενώ το 8% είπε ότι σχεδίαζαν να αποκτήσουν ακαδημαϊκά προσόντα.

Επίσης, ένας στους οκτώ πτυχιούχους έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ νέοι είναι αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια σχετικά με τις προοπτικές που έχουν να σταδιοδρομήσουν.

Ο αριθμός των προσφορών θέσεων εργασίας, μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε αύξηση στο ποσοστό των ατόμων, που δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να βρουν έναν νέο ρόλο, που τους επέτρεπε να εργαστούν από το σπίτι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης, ότι ενώ οι κάτω των 25 ετών ήταν πιο πιθανό να θέλουν να κάνουν αλλαγές στη σταδιοδρομία τους λόγω της πανδημίας, τελικά εκείνοι που σχεδίαζαν να το κάνουν αυτό ανήκουν στην ηλιακή ομάδα μεταξύ 25 και 34, με ποσοστό 87%.

Πιο συγκεκριμένα, είπαν ότι τώρα επανεξετάζουν τη σταδιοδρομία και επιθυμούν να κάνουν επανεκπαίδευση ή να ακολουθήσουν μια εντελώς διαφορετική καριέρα.

Η Κορίν Μιλς, διευθύνουσα σύμβουλος της «Personal Career Management», δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης για τους εργοδότες» και ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονταν να διευκολύνουν τις συνομιλίες με το προσωπικό τους για τη σταδιοδρομία τους, ώστε να μπορούν να είναι ανοιχτές για το τι είναι σημαντικό για εκείνους.

Ο Δρ Έρικ Σίου, λέκτορας στη διαχείριση μάρκετινγκ και καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, ήθελαν να αλλάξουν την καριέρα τους ή να κάνουν μια επανεκπαίδευση. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότατα είχαν πιο πολύ χρόνο και ηρεμία για να σκεφτούν τι κάνουν και τι θέλουν», είπε.

Μια άλλη πτυχή της έρευνας παρουσίασε επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν τώρα να μετατρέψουν το χόμπι τους σε επάγγελμα (το 12%, σε σχέση με το 6% από τον περασμένο Ιούλιο). Το γεγονός αυτό βλέπει θετικά ο δρ. Σίου, διότι σύμφωνα με το ίδιο, αυτό έκανε καλό στην οικονομία αλλά και στα ίδια τα άτομα.

Ο Λεν Σάκλτον, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να ανταλλάξουν καριέρα ήταν ένα καλό σημάδι. «Η αλλαγή της καριέρας, ωφελεί τα άτομα οικονομικά και από την άποψη του τρόπου ζωής ειδικά των νέων, οι οποίοι μπορεί να κατέχουν θέσεις που να μην είναι ανάλογες των δεξιοτήτων ή των φιλοδοξιών τους», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Μπορεί η τηλεργασία να μας κάνει πιο παραγωγικούς;

Φάρα Ναμπούλσι: Εγκατέλειψε μία καριέρα στον τραπεζικό τομέα και διεκδικεί Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Ποια χόμπι προτιμούν οι γυναίκες στο lockdown;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση