Η δεκαετία του ’60 ήταν μία από τις πιο παράξενες της ιστορίας. Δεν υπήρχε οικονομική κρίση, η μουσική ήταν εξαιρετική, ο κόσμος ήταν ένα εντελώς διαφορετικό μέρος κι όχι φιλόξενο για όλους. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων διέφεραν αρκετά από τις δικές μας, με το ρατσισμό και το σεξισμό να κυριαρχούν. Δε γνώριζαν, όμως, όσα γνωρίζουμε σήμερα.
Παρακάτω, βρίσκονται 4 πράγματα που οι περισσότεροι πίστευαν στα 60s:
Με τη σωστή δόνηση, το λίπος μπορεί να λιώσει
Από την ημέρα που η κοινωνία αποφάσισε ότι η γυναίκα πρέπει να είναι αδύνατη, έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες συσκευές που υπόσχονται λιποδιάλυση χωρίς προσπάθεια. Πίσω στα 60s, μάλιστα, υπήρχαν εκείνες που δεσμεύονταν να κάνουν τη σκληρή δουλειά «ενώ κοιμάστε».
Το αποκορύφωμα ήρθε όταν κυκλοφόρησε το μηχάνημα που θα έλιωνε το λίπος με την κατάλληλη δόνηση. Υπήρχε σε κάθε γυμναστήριο και ο κόσμος το λάτρευε. Η ιδέα της απώλειας βάρους χωρίς καν αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες φαινόταν τόσο ελκυστική. Ακόμη φαίνεται, όμως ξέρουμε καλά πως, δυστυχώς, χωρίς κόπο δε θα δούμε αποτέλεσμα.
Θα έρθει η μέρα που κανείς δε θα χρειαστεί να εργάζεται
Η δεκαετία του ’60 ήταν παράξενη. Οι γυναίκες δε φορούσαν γυαλιά μυωπίας επειδή θα γίνονταν λιγότερο ελκυστικές, στις ΗΠΑ τα παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο με το δικό τους όπλο, ο κόσμος πίστευε πως στο μέλλον θα μπορούσε να ζει χωρίς να εργάζεται, καθώς η τεχνολογία θα έκανε τα πάντα για εκείνον, χωρίς εκείνον.
Η ζώνη ασφαλείας είναι διακοσμητική
Εξήντα χρόνια πριν, η ζώνη ασφαλείας δε θεωρούταν εργαλείο που σώζει ζωές αλλά σύμβολο καταπίεσης. Ελάχιστοι τις φορούσαν, πολλοί τις έκοβαν με ψαλίδι και τις πετούσαν.
Σήμερα, είναι απαραίτητες τόσο για τον οδηγό, όσο και για κάθε επιβάτη. Είναι υποχρεωτικές από το νόμο και έχουμε, πια, αναγνωρίσει την αξία τους. Χρειάστηκε, δυστυχώς, να συμβούν πολλά ατυχήματα για να μας πείσουν.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα για μία γυναίκα, είναι να ικανοποιεί το σύζυγό της
Πάντα όμορφη, πάντα χαμογελαστή, με πεντακάθαρο σπίτι. Κατάφερνε να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους της με τις μαγειρικές της δεξιότητες, ενώ ο σύζυγός της υπερηφανευόταν για αυτήν. Η νοικοκυρά της δεκαετίας του ’60 δε θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα περισσότερο.
Δυστυχώς, εξήντα χρόνια πριν ελάχιστοι άνδρες σέβονταν πραγματικά τις αγαπημένες τους. Τις θεωρούσαν υποδεέστερες καθώς η μόνη τους δουλειά ήταν η φροντίδα του νοικοκυριού και της εμφάνισής τους, ενώ εκείνος εργαζόταν σκληρά για να τους παρέχει τη ζωή που απολάμβαναν. Υπήρχαν εγχειρίδια και οδηγοί για τη «σωστή σύζυγο» – ας μην ξεχνάμε και τον ελληνικό Τσελεμεντέ που, αν και κυκλοφόρησε το 1926, δεν έλειπε από τα σπίτα του ’60. Συμβούλευε να «Μην ξεχνάς ότι είσαι σύζυγος ενός ανθρώπου και όχι ενός Θεού. Επομένως, μην παραξενεύεσαι με τις αδυναμίες του συζύγου σου», «Εάν βλέπεις ότι ο σύζυγός σου δεν έχει καρδιά, μην ξεχνάς ότι έχει στομάχι. Να τον περιποιείσαι και να είσαι σίγουρη ότι θα κατακτήσεις και την καρδιά του» και «Κάθε τόσο, λέγε στον σύζυγό σου ότι είναι πρότυπο συζύγου. Είναι ένα φιλοφρόνημα που θα τον ευχαριστήσει. Να ομολογείς δε ότι έχεις κι εσύ τα ελαττώματά σου.»
Διαβάστε επίσης:
Παράξενες λεπτομέρειες κρυμμένες σε 3 από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης
Τα πιο εντυπωσιακά υποβρύχια αξιοθέατα του κόσμου
Ο δάσκαλος της ιταλικής Αναγέννησης, Ραφαήλ, φαίνεται πως «πείραζε» την εικόνα του στα αυτοπορτραίτα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση