Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο στόχαστρο των καλλιτεχνών, της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους του λαού ζητώντας της να παραιτηθεί. Η στάση της στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τονίζοντας παράλληλα πως την «εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Με αφορμή αυτό θυμόμαστε 6 περιπτώσεις Ευρωπαίων υπουργών που αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αλλά και τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτό.
Μάιλις Ρεπς
Η Εσθονή υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2020. Προκάλεσε την οργή του λαού όταν αποκαλύφθηκε πως κρατικό αυτοκίνητο μετέφερε τα παιδιά της από και προς το νηπιαγωγείο. Όπως ανέφερε σε αναρτήσεις της, η Μάιλς Ρεπς ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των πράξεών της. Η δυσκολία της να βρει την ισορροπία μεταξύ πολιτικής και μητρότητας, την οδήγησε σε σφάλματα.
«Αυτή η εβδομάδα ήταν η δυσκολότερη της καριέρας μου», έγραψε. «Πιέστηκα πολύ για να ανταποκριθώ στους ρόλους μου ως υπουργός και μητέρα. Πρέπει να παραδεχθώ πως έκανα λάθη και ζητώ συγγνώμη».
Κριστίν Άσμπαχερ
Η τέως υπουργός Εργασίας της Αυστρίας υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας νωρίτερα στη χρονιά. Κατηγορήθηκε για υποκλοπή πληροφοριών για την πτυχιακή της εργασία, όταν ακόμη σπούδαζε. Παρότι αρνήθηκε τα πάντα, αποφάσισε να αποσυρθεί για να προστατεύσει την οικογένειά της.
Γκονζάλεζ Γκαρσία
Μόλις λίγες μέρες πριν, στις 20 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ και αποφάσισε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 71χρονος δημοσιογράφος, ο Οράσιο Βερμπίτσκι, δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως χάρη στη μακρόχρονη φιλία του με τον Γκαρσία, μπόρεσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού νωρίτερα, χωρίς να περιμένει τη σειρά του. Προς αποφυγή σκανδάλου, λοιπόν, ο τελευταίος αποσύρθηκε.
Ελίζαμπεθ Αστέτε
Η υπουργός Εξωτερικών του Περού ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 15 Φεβρουαρίου 2021, όταν έγινε γνωστό πως τόσο εκείνη, όσο κι άλλα κυβερνητικά στελέχη έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν καν εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσίσκο Σαγκάστι, επιβεβαίωσε τα πάντα, τονίζοντας πως οι Περουβιανοί δικαιούνται να αισθάνονται «οργή από την κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο τις τεράστιες προσπάθειες των εργαζομένων της πρώτης γραμμής».
Λόρδος Μάικλ Μπέιτς
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από την «τεράστια ντροπή» που αισθάνθηκε, όταν έφτασε με μικρή καθυστέρηση στη Βουλή των Λόρδων. Ήταν απών, μάλιστα, όταν του τέθηκε μία ερώτηση από τη Βαρόνη Λίστερ.
«Αναρωτιέμαι αν μου επιτρέπετε να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τη Βαρόνη Λίστερ για την ασέβειά μου, επειδή δε βρέθηκα στη θέση μου για να απαντήσω στην ερώτηση που μου έθεσε, για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα», δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή του. «Κατά τη διάρκεια της πενταετίας που μου δινόταν το προνόμιο να απαντώ από αυτήν εδώ τη θέση εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντα πίστευα πως έπρεπε να ανταποκρινόμαστε στις υψηλότερες δυνατές απαιτήσεις. Αισθάνομαι απέραντη ντροπή που δε βρισκόμουν εκεί και θεωρώ πως πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό, ξεκινώντας αμέσως. Λυπάμαι», ολοκλήρωσε, και αποχώρησε.
Η παραίτησή του, βέβαια, δεν έγινε δεκτή.
Άιντα Χατζιάλικ
Η πρώην υπουργός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σουηδίας και νεότερη υπουργός στην ιστορία της χώρας, υπέβαλε τη δική της παραίτηση πίσω στο 2016. Έχοντας δεθχεί κλήση από την τροχαία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θεώρησε πως ήταν απαραίτητο να αποσυρθεί, κοιτώντας το λαό κατάματα.
Είχε πιεί, όπως αναφέρθηκε, δύο ποτήρια κρασί. Χαρακτήρισε την επιλογή της να οδηγήσει ως το «μεγαλύτερο λάθος» της ζωής της, παρότι η ίδια αισθανόταν απόλυτα συγκεντρωμένη στο δρόμο. Το αλκοτέστ βρήκε 0.2% αλκοόλ στο αίμα της – το κατώτατο όριο παράβασης.
Διαβάστε επίσης:
Ελίζα Βόζενμπεργκ: Η κ. Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και να παραιτηθεί
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση