NEED TO KNOW

8 πράγματα που οι γυναίκες δεν μπορούσαν ή ακόμη δεν επιτρέπεται να κάνουν

Δικαιώματα που οι γυναίκες σε κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμα. Δικαιώματα που ήταν και είναι αυτονόητα για τους άνδρες

γυναίκες
Photo by Valentina Conde on Unsplash
γυναίκες
Photo by Valentina Conde on Unsplash

Η ζωή των γυναικών ανά τον κόσμο δεν ήταν ποτέ εύκολη. Παρότι έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος των φύλων, πολλά από τα δικαιώματα που θεωρούνται αυτονόητα για τους άνδρες, παραχωρήθηκαν στις γυναίκες μόλις τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες σχεδόν σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση και τα προσόντα τους, όμως, οι παρακάτω απαγορεύσεις φαντάζουν εξοργιστικές και αποδεικνύουν πως οι γυναίκες έχουν κληθεί να δώσουν μεγάλες μάχες, ακόμη και για αυτά, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

8 πράγματα που οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν ή ακόμη δεν μπορούν να κάνουν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο:

  • Να έχουν διαβατήριο (ΗΠΑ)

Μέχρι τη δεκαετία του 1930, τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούσαν να εκδώσουν κοινό διαβατήριο, στο οποίο αναγραφόταν μόνο το όνομα του συζύγου. Σύμφωνα με το βιβλίο του Craig Robertson, The Passport in America, αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι η ιδέα μιας παντρεμένης γυναίκας να ταξιδεύει μόνη της ήταν σχεδόν αδιανόητη την εποχή εκείνη. Το 1937, το τμήμα διαβατηρίων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με υπόμνημά του, επέτρεψε την αναγραφή και των γυναικείων ονομάτων στα κοινά διαβατήρια.

  • Να εργάζονται ενώ ήταν έγκυες (ΗΠΑ)

Μέχρι την έγκριση του νόμου περί διακρίσεων κατά την εγκυμοσύνη του 1978, οι γυναίκες μπορούσαν να απολυθούν επειδή ήταν έγκυες. Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευαν ακόμη και την εργασία, πριν και μετά τον τοκετό. Οι εργοδότες δεν είχαν καμία υποχρέωση να διατηρήσουν τις εργαζόμενες, που έμειναν έγκυες και το 40% των επιχειρήσεων είχε επωφεληθεί από την έλλειψη νόμων.

  • Να έχουν Barbie (Σαουδική Αραβία)

Στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να αγοράζουν και να έχουν στην κατοχή τους κούκλες Barbie. Ο λόγος; Για πολλούς, προάγει την πολυτελή ζωή και δίνει έμφαση στο γυναικείο σώμα και την ομορφιά. Οι κούκλες Fulla έχουν θεωρηθεί πιο αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.

  • Να έχουν πιστωτική κάρτα (ΗΠΑ)

Παρότι οι πιστωτικές κάρτες θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες τις δεκαετίες του ’60 και ’70, είχαν πολύ οπισθoδρομικές πολιτικές. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν – στις περισσότερες περιπτώσεις – να εκδώσουν κάρτα, χωρίς τη συναίνεση του συζύγου τους, καθώς δεν θεωρούνταν ικανές να πληρώσουν τους τόκους. Αυτό άλλαξε το 1974, μετά την ψήφιση σχετικού νόμου, ο οποίος καθιστούσε παράνομη τη διάκριση λόγω φύλου εναντίον ενός ατόμου που ζητεί πίστωση.

  • Να εργάζονται σε συγκεκριμένες θέσεις (Ρωσία)

Στη Ρωσία υπάρχει ένας κατάλογος θέσεων εργασίας, που δεν επιτρέπεται να κάνουν οι γυναίκες, όπως ξυλουργικές εργασίες, πυρόσβεση, οδήγηση τρένου και πλοίου. Ο κατάλογος δημιουργήθηκε το 2000 και οι εργοδότες μπορούν να τον παρακάμψουν αν μπορούν να αποδείξουν ότι οι συνθήκες εργασίας που προσφέρουν είναι αρκετά ασφαλείς για να απασχοληθεί εκεί μια γυναίκα. Στην πράξη, οι περισσότεροι εργοδότες αποφεύγουν να το κάνουν.

  • Να πάρουν διαζύγιο, χωρίς τη συναίνεση του συζύγου τους

Στο Ισραήλ, οι γυναίκες δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο χωρίς την άδεια του συζύγου τους, καθώς το σύστημα αποτελείται από θρησκευτικά δικαστήρια. Σε μια «εξαιρετικά ασυνήθιστη» μάλιστα υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δικαστές είπαν σε μια γυναίκα που ήθελε διαζύγιο ότι δεν μπορούσε να το προχωρήσει, επειδή ο σύζυγός της ήθελε να μείνει παντρεμένος.

  • Να παίζουν box στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν να αγωνιστούν στο box στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι πολύ πρόσφατα. Αυτό άλλαξε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 και έγιναν οι πρώτοι αγώνες που σε κάθε άθλημα υπήρχε γυναικεία και ανδρική εκδοχή. H Βρετανίδα μποξέρ, Nicola Adams, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο εκείνη τη χρονιά.

  • Να γίνουν αστροναύτες

Μέχρι το 1978, η NASA δεν δεχόταν γυναίκες στην υπηρεσία της. Παρότι οι γυναίκες περνούσαν με μεγαλύτερη επιτυχία τα tests, συγκριτικά με τους άνδρες, δεν είχαν καταφέρει να εργαστούν ως αστροναύτες. Την αρχή έκανε η Sally Ride και από τότε, όλο και περισσότερες επαγγελματίες ενισχύουν το δυναμικό της NASA.

Διαβάστε επίσης:

Μαριαλένα Τσίρλη: Η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Junko Tabei: Η περιπετειώδης ζωή της πρώτης γυναίκας που κατέκτησε το Έβερεστ

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: H ατρόμητη πρώην εισαγγελέας που «έδεσε» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση