NEED TO KNOW

Ακυρώνεται για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η τελετή απονομής των Νόμπελ λόγω κορονοϊού

By Gösta Florman (1831–1900) / The Royal Library – Sweden.se credits image to www.imagebank.sweden.se, Gösta Florman / The Royal Library, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2532726

Η τελετή απονομής των Νόμπελ με φυσική παρουσία, ακυρώθηκε για φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για πρώτη φορά από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το ίδρυμα Νόμπελ, με έδρα τη σουηδική πρωτεύουσα εξήγησε ότι «η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών».

Η απονομή των βραβείων, γίνεται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Alfred Nobel (1833 – 1896 ), στη Στοκχόλμη και αφορά διακρίσεις στους τομείς της Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας, όπως και στο Όσλο της Ειρήνης.

«Η Εβδομάδα Νόμπελ δεν θα είναι όπως συνήθως και οφείλεται στην τρέχουσα πανδημία. Αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά, που όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες και να προσαρμοστούν σε εντελώς νέες συνθήκες », δήλωσε ο Lars Heikensten, διευθυντής του Ιδρύματος.

Ο Heikensten πρόσθεσε επίσης, ότι οι νικητές και το έργο τους θα επαινούνται με «διαφορετικούς τρόπους», υπονοώντας ότι  θα λάβουν τα βραβεία τους στις χώρες καταγωγής τους ή σε πρεσβείες.

Παραδοσιακά, οι βραβευμένοι, μετά την τελετή απονομής, συμμετέχουν σε δείπνο της σουηδικής βασιλικής οικογένειας, μαζί με περίπου 1.300 προσκεκλημένους για το συμπόσιο, στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Οι νικητές, εκτός από τους βραβευμένους με το βραβείο ειρήνης που τιμώνται στο Όσλο, συνήθως δίνουν ομιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Πολλές από τις εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν υπό νέες ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας.

Φέτος, η ανακοίνωση των βραβείων (Ιατρική, Φυσική, Χημεία, Λογοτεχνία, Ειρήνη, Οικονομικά) έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου.

Το συμπόσιο ακυρώθηκε τελευταία φορά το 1956, για να αποφευχθεί η πρόσκληση του σοβιετικού πρέσβη, λόγω της καταστολής της Ουγγρικής Επανάστασης, δήλωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νόμπελ.

 

Διαβάστε επίσης:

Bertha Von Suttner: Η πρώτη ακτιβίστρια που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Στην ψηφιακή Art Basel Hong Kong η έκθεση της Kalfayan

Βραβείο Booker: Πρωτοεμφανιζόμενοι, γυναίκες και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου οι περισσότεροι υποψήφιοι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση