NEED TO KNOW

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα δισεκατομμυρίων ετών στη Σκωτία που ίσως εξηγεί την εξέλιξη της ζωής

Photo by v2osk on Unsplash

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα απολίθωμα ενός δισεκατομμυρίου ετών που ανακαλύφθηκε στα Χάιλαντς της Σκωτίας θεωρείται ως «κρίσιμος σύνδεσμος» στην εξέλιξη της ζωής.

Το απολίθωμα βρέθηκε στο Loch Torridon και αποκαλύπτει έναν οργανισμό που είναι πιο περίπλοκος από ένα μονοκύτταρο πλάσμα, αλλά δεν είναι πραγματικά πολυκύτταρος.

Η ανακάλυψη ρίχνει φως στο πώς οι πιο πρωτόγονες μορφές ζωής εξελίχθηκαν στη μυριάδα πανίδας που βλέπουμε σήμερα.

Το απολίθωμα ονομάστηκε «Bicellum Brasieri» και συμπληρώνει ένα κενό μεταξύ της εμφάνισης της μονοκύτταρης ζωής και της «έκρηξης της Καμπρίας» (μια αλλαγή στον κόσμο των φυτών των ζώων), πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, η οποία είδε μια τεράστια διαφοροποίηση.

Το απολίθωμα θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ενός οργανισμού, που περιέχει δύο διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους.

Η μονοκύτταρη ζωή (που ονομάζεται προκαρυωτικό κύτταρο), εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης και το Ηλιακό Σύστημα ήταν στα νηπιακά τους χρόνια.

Τα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν, γεγονός που οδήγησε σε τεράστιο πολλαπλασιασμό στον αριθμό των ζωντανών ειδών.

Ο χρόνος μεταξύ αυτών των γεγονότων είναι γνωστός ως Πρωτεροζωική εποχή – και λίγα είναι γνωστά γι ‘αυτή.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καθηγητής Τσαρλς Γουέλμαν, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε στο Daily Mail: «Η προέλευση της πολύπλοκης πολυκυτταρικότητας και η προέλευση των ζώων, θεωρούνται δύο από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ζωής στη Γη. Η ανακάλυψή μας ρίχνει νέο φως και στα δύο».

«Βρήκαμε έναν πρωτόγονο σφαιρικό οργανισμό που αποτελείται από μια διάταξη δύο ξεχωριστών κυτταρικών τύπων, το πρώτο βήμα προς μια σύνθετη πολυκυτταρική δομή, κάτι που δεν έχει περιγραφεί ποτέ στο απολιθωμένο αρχείο».


Επίσης είπε πως: «Η ανακάλυψη αυτού του νέου απολιθώματος, μας δείχνει ότι η εξέλιξη των πολυκυτταρικών ζώων είχε συμβεί τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν και ότι τα πρώτα γεγονότα πριν από την εξέλιξη των ζώων μπορεί να έχουν συμβεί σε γλυκά νερά όπως λίμνες παρά στον ωκεανό.»

Σηματοδοτεί δηλαδή, μια βασική στιγμή που τα βακτήρια έγιναν ικανά για φωτοσύνθεση και σεξουαλική αναπαραγωγή, θέτοντας τα θεμέλια για ένα μεγάλο μέρος της ζωής σήμερα.

Το Bicellum βρέθηκε σε βράχια γύρω από το Loch Torridon, ένα hotspot για την εύρεση των διατηρημένων απολιθωμάτων μιας πληθώρας ζώων.

Πιστεύεται ότι οι εξαφανισμένοι οργανισμοί που κάποτε ζούσαν στον πυθμένα των λιμνών, δημιούργησαν πράσινα φύκια και γη.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Πολ Στρόθερ, από το Boston College της Μασαχουσέτης, δήλωσε: «Οι βιολόγοι υποθέτουν ότι η προέλευση των ζώων περιλάμβανε την ενσωμάτωση και επανατοποθέτηση προηγούμενων γονιδίων που είχαν εξελιχθεί νωρίτερα σε μονοκύτταρους οργανισμούς.

Αυτό που βλέπουμε στο Bicellum είναι ένα παράδειγμα ενός τέτοιου γενετικού συστήματος».  Το απολίθωμα περιγράφεται πλήρως στην Τρέχουσα Βιολογία.

Διαβάστε επίσης:

Η NASA δημιουργεί application για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους

Μέρι Άνινγκ: Η θρυλική παλαιοντολόγος με τη ζωή που έγινε ταινία

Μια γάτα – γίγαντας στην έρημο του Περού: Νέα ανακάλυψη των γεωγλυφικών της περιοχής

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση