NEED TO KNOW

«Αόρατες γυναίκες»: Τι συμβαίνει όταν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μένει στο περιθώριο;

πηγή: Instagram @ethics.iu

Έχουν περάσει εξαιρετικές γυναίκες από την ιστορία του κόσμου. Η Άντα Λάβλεϊς, για παράδειγμα, έθεσε τα θεμέλια του προγραμματισμού πριν καν εφευρεθεί ο υπολογιστής. Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν οδήγησε στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, όμως για το έργο της πήραν Νόμπελ δύο άνδρες κι εκείνη έμεινε στην άκρη. Η Μάργκαρετ Χάμιλτον έγραψε τον κώδικα που οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Όλες τους, αντιμετώπισαν ένα μεγάλο εμπόδιο: Το φύλο τους.

Τα χρόνια πέρασαν, το εμπόδιο όμως δεν ξεπεράστηκε. Στα περισσότερα συμβούλια, στις αίθουσες όπου λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, οι γυναίκες είναι αόρατες. Ελάχιστες φωνές ακούγονται – κι εκείνες που ακούγονται, μπαίνουν στη σίγαση σχεδόν αμέσως. Κι ο κόσμος αδιαφορεί – παρότι αποτελείται σχεδόν κατά το ήμισυ από εκείνες.

Όταν το 50%, περίπου, του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει «αόρατο», είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Το χάσμα των φύλων γιγαντώνεται τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μίας χώρας, υπολογίζεται με βάση αυτήν την περιθωριοποίηση της γυναίκας. Κι αυτό γιατί μετρά την οικονομική δραστηριότητα μίας χώρας λαμβάνοντας υπ’ όψη τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται και ανταλλάσσονται με χρήματα. Σ’ αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δουλειές του νοικοκυριού, η ανατροφή των παιδιών – όλα εκείνα, δηλαδή, με τα οποία ασχολούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου εκείνες.

Δεν προκαλεί έκπληξη πως, σ’ έναν κόσμο που οι γυναίκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το ίδιο ισχύει και για το έργο τους. Πολλά κράτη, λοιπόν, μπορεί να φαίνονται πλουσιότερα ή φτωχότερα απ’ όσο ήδη είναι. Αυτό ενισχύει την ανισότητα, κυρίως επειδή οι νόμοι, η εκπαίδευση, η κοινωνία είναι σχεδιασμένοι με βάση το ΑΕΠ.

Μία ελλιπής ή λανθασμένη άποψη για τον κόσμο γύρω μας, συχνά μας παραπλανά για τις πραγματικές αιτίες ενός προβλήματος.

Τρανό παράδειγμα, σύμφωνα με το περιοδικό Ms. Magazine, είναι ο προσηλυτισμός σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πολλοί θεωρούν πως ο ιδεολογικός εξτρεμισμός, η ανεργία ή ο εθνικισμός είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας πείθεται να γίνει τρομοκράτης. Κι ενώ αυτά ισχύουν, αγνοούμε κάτι σημαντικό: Η «βιομηχανία» του γάμου παίζει εξίσου μείζονα ρόλο. Αν οι άνδρες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να «αγοράσουν» τη νύφη τους, κυρίως σε ανατολικές χώρες, στρέφονται στην τρομοκρατία για να πλουτίσουν.

Άλλο τρανό παράδειγμα, αποτελεί ο πυροβολισμός της Μαλάλα Γιουσαφζάι από τους Ταλιμπάν. Ένας άνθρωπος που αγνοεί τις γυναίκες γύρω του, θα πει πως αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν εξαιτίας του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Από πού, όμως, πηγάζει αυτός; Βλέποντας τις γυναίκες και λαμβάνοντας υπ’ όψη όσα τους στερούνται, αντιλαμβανόμαστε πως οι Ταλιμπάν θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό τους. Γι’ αυτό και απειλούνται τόσο από τη μόρφωση των κοριτσιών.

Τέλος, η τάση που έχουν οι ηγέτες να αγνοούν τις γυναίκες επηρεάζει σημαντικά και την άμυνα της χώρας τους. Δεν είναι τυχαίο πως, στα πιο ασταθή κράτη, οι γυναίκες θεωρούνται πολίτες κατώτερης κατηγορίας.

Μόνο όταν πάψουν πια να είναι «αόρατες» θα δούμε την αλλαγή που τόσο έχουμε ανάγκη. Από την οικονομία μέχρι την εξασφάλιση της ειρήνης, τον περιορισμό της παγκόσμιας πείνας και της κλιματικής αλλαγής – όλα σχετίζονται με την απουσία των γυναικών από τη λήψη αποφάσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Μάλα Σεν: Η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για την ισότητα

Chmba Ellen Chilemba: Η ακτιβίστρια που μάχεται για την ισότητα των φύλων στο Μαλάουι

Γιατί πολλές γυναίκες από τη Συρία παίρνουν διαζύγιο όταν μεταναστεύουν στο δυτικό κόσμο;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση