Εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης της οικονομίας, λόγω κορονοϊού, υπήρξαν ορισμένα πεδία που «άνθισαν» και απέκτησαν μεγαλύτερη ζήτηση. Ένα από αυτό είναι οι on line αγορές, σε αντίθεση με τα φυσικά καταστήματα, που πολλοί ιδιοκτήτες σε όλον τον κόσμο, αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.
Η τάση στις διαδικτυακές πωλήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει η κυβέρνηση του Dubai, πρόκειται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται να ανοίξει μια νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με την ονομασία «Dubai Commercity», η οποία θα παρέχει μια βάση για τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής.
On the web Procuring Metropolitan areas : Dubai Commercity https://t.co/ZXJGAPlhNU
— criticjournal (@criticjournal) May 28, 2020
Η ανάπτυξη 3,2 δισεκατομμυρίων AED (870 εκατομμύρια δολάρια), δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, χρεώνεται ως η πρώτη του είδους της στην περιοχή. Πρόκειται για μια κοινοπραξία μεταξύ δύο κρατικών επιχειρήσεων, του «Dubai Freezone Authority» (DAFZA) και της εταιρείας ακινήτων «Wasl». Οι προγραμματιστές λένε ότι η πανδημία προκάλεσε την εξέλιξη των διαδικτυακών πωλήσεων, παρά να σταματήσει την πρόοδό τους.
دبي تستثمر 870 مليون دولار لإنشاء منطقة تجارية حرة قائمة على التجارة الإلكترونية تحت إسم Dubai commercity والتي ستوفر قاعدة لتجار التجزئة عبر الإنترنت .. وذلك للتغلب علي القيود التي خلفهاء وباء كورونا pic.twitter.com/NmpJl4q58t
— ماجد اندرويد (@majedandroid) May 26, 2020
Η νέα “πόλη” έχει περίπου το μέγεθος του Grand Central Station στη Νέα Υόρκη και χωρίζεται σε τρεις ομάδες: επιχειρήσεις, logistics και κοινωνικά.
New Commercity for online retailers set to come to #Dubai first of kind in region https://t.co/NYn4eDlID5
— عبدالله المطوع?? (@AAlmutwah) May 23, 2020
Το επιχειρηματικό σύμπλεγμα, θα φιλοξενήσει 12 κτίρια γραφείων, που υπόσχονται σύγχρονες εγκαταστάσεις και βιώσιμο σχεδιασμό για εταιρείες διαφορετικού μεγέθους.
Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, έχουν ήδη γίνει συμφωνίες με εταιρείες, όμως ακόμα δεν μπορούν να γνωστοποιήσουν τα ονόματα τους. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα μεταξύ των λιανοπωλητών είναι τα είδη ένδυσης, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη.
The government of Dubai is planning to create an $870 million free trade zone for eCommerce named Dubai CommerCity (DCC). The development project will be located next to Dubai International Airport. https://t.co/xJJhat7Up1 pic.twitter.com/qsv7JiO0DX
— michael brinkmann (@mbrinkmann) May 22, 2020
Οι ενοικιαστές “Commercity” δεν θα πληρώσουν κανέναν εταιρικό φόρο και θα επωφεληθούν από ένα “ενιαίο κατάστημα” υπηρεσιών υποστήριξης, όπως για τη μετανάστευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη διοίκηση και τις τραπεζικές υπηρεσίες.
Οι πελάτες θα μπορούν επίσης να κάνουν χρήση του συμπλέγματος logistics, που αποτελείται από βαριά αυτοματοποιημένες αποθήκες τεχνητής τεχνητής νοημοσύνης και ένα κοινωνικό σύμπλεγμα εστιατορίων και καφέ.
VTS Group has bagged a 1⃣ 0⃣0⃣0⃣ 0⃣0⃣0⃣ € order project in ?? Dubai – #Dubai #CommerCity. We will supply 61 modular #AHUs, 17 #FAHU, 7 suspended compact units, 46 WING #air #curtains, and 2332 #FCU with EC motors to this worthy project! ? pic.twitter.com/BXRt1FVWHI
— VTS Group (@GroupVts) April 16, 2020
Τα πρώτα κτίρια αναμένεται να ανοίξουν και να καταληφθούν το Νοέμβριο, με σταδιακά ανοίγματα μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί το 2023.
Οι προγραμματιστές του «Commercity», είναι πεπεισμένοι ότι οι επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποδώσουν, καθώς η αγορά θα μπορούσε να ρυθμιστεί για εκρηκτική ανάπτυξη.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανέλθει στα 48,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία να αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας BMI Research and Industry Analysis Market .