Στις 25 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα εστίασης και ήδη από τώρα τα καταστήματα προετοιμάζονται ώστε να μπορούν να υποδεχθούν το κοινό. Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των bar και εστιατορίων.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα μέτρα που όρισε η κυβέρνηση, είναι οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται. Για τον κάθε πελάτη αντιστοιχούν 2 τ.μ., ενώ σε καθε τραπέζι μπορούν αν κάθονται μέχρι και 6 άτομα. Αυτό θα γίνει εφικτό με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων χωρίς να πληρώνουν επιπλέον δημοτικά τέλη, ενώ όσα καταστήματα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα θα πληρώνουν λιγότερα.
Ο αναλυτικός οδηγός, προβλέπει τα πάντα για τη λειτουργία τους. Τα κυριότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέξουμε είναι τα εξής:
1. Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας
2. Οι εργαζόμενοι που παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει με ευθύνη του εργοδότη να απέχουν από τα καθήκοντα τους
3. Τα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται να επιτρέπουν τον σχηματισμό ουράς αναμονής.
4. Ενθαρρύνεται η συναλλαγή με κάρτα και όχι με μετρητά
5. Τα POS θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά. Προβλέπεται ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο διαθέσιμο για τους πελάτες
6. Προτρέπει να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για τα ασανσέρ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα
7. Τα καταστήματα οφείλουν να έχουν επαρκή αναλώσιμα στις τουαλέτες, όπως χαρτί υγείας, σαπούνι και αντισηπτικό.
8. Στις τουαλέτες προτιμούνται οι μπαταρίες που λειτουργούν ανέπαφα για το πλύσιμο των χεριών
9. Οι δίσκοι των σερβιτόρων όπως και οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά. Το ίδιο και οι χώροι του take away
10. Oι διανομείς του φαγητού είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες και γάντα κατά την παράδοση της παραγγελίας