Έφη Τσιβίκα
Αιφνιδιασμό προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και κυρίως στην Αττική, η οποία διανύει τη δεύτερη εβδομάδα υπό καθεστώς «σκληρού» lockdown.
Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 2147 νέες διαγνώσεις στην επικράτεια, με τις μισές (1047 ) να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Οι 285 εξ αυτών καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας και οι 259 στον Πειραιά, που είναι και οι περιοχές με το υψηλότερο σκορ, όμως, αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η αύξηση αυτή παρουσιάζεται τη στιγμή ακριβώς που αναμενόταν να αρχίσει σταδιακά να φαίνεται μείωση, ακολουθώντας τη σταθεροποίηση που υπήρξε κατά την προηγούμενη εβδομάδα και δεδομένου ότι είχαν ήδη συμπληρωθεί 12 ημέρες από την επιβολή των σκληρών μέτρων, στις 11 Φεβρουαρίου.
Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το άλμα παραμένουν προς το παρόν «γρίφος», με τους ειδικούς να εξετάζουν διάφορες παραμέτρους, κατά μόνας και σε συνδυασμό.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία οδήγησε σε συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, που «φούντωσαν» την ενδοοικογενειακή διασπορά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα νοσοκομεία, όπου καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες μελών των ίδιων οικογενειών.
Παράλληλα, πολλά από τα κρούσματα αφορούν σε συρροές σε κλινικές και κλειστές δομές. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά αλλά και σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων στην Κυψέλη και τον Γέρακα.
Το μεταλλαγμένο «βρετανικό» στέλεχος, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό, έχει αυξημένη παρουσία στη Αττική, γεγονός που πιθανότατα έχει διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην έκρηξη των κρουσμάτων.
Συμμετοχή έχει, όμως, και ο αυξημένος αριθμός τεστ που διενεργήθηκαν κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο οποίος ξεπέρασε τις 55 χιλιάδες.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων κατά τη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη και μετά από αξιολόγησή τους θα κατατεθούν οι εισηγήσεις της στην ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή.
Το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να απομακρύνεται, εντούτοις πιο σαφή εικόνα θα διαμορφώσουν τα δεδομένα των επόμενων ημερών, τα οποία θα κρίνουν και τις εξελίξεις.
«Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία
Σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής με τις κλινικές Covid και κυρίως τις ΜΕΘ, να έχουν «φρακάρει».
Οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν τις 150 καθημερινά και οι υγειονομικές αρχές έχουν αποδυθεί σε μία τιτάνια προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων κλινών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.
Σε ορισμένα νοσοκομεία, μάλιστα, έχει επιστρέψει το φαινόμενο των ράντζων για γενικά περιστατικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στις κλινικές οι ασθενείς με Covid που απαιτούν απομόνωση.
Το παρακάτω βίντεο, το οποίο απέστειλε συνοδός νοσηλευόμενου σε δημόσιο νοσοκομείο, διέρρευσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Δραματική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ, με 8 στα 10 νοσοκομεία της Αττικής να εμφανίζουν πληρότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χθεσινά κρούσματα αναμένεται να αποτυπωθούν στην κατάσταση του συστήματος Υγείας τις επόμενες 5-7 ημέρες, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία.
Πάντως, τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχουν διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο για την προσαρμογή του συστήματος υγείας στις τρέχουσες ανάγκες βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οποιεσδήποτε δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν.
Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει μειωθεί η μέση ηλικία των νοσηλευομένων (<60), με αποτέλεσμα οι νοσηλείες αυτές να έχουν σύντομη διάρκεια και όσοι ασθενείς εισάγονται τελικά στις ΜΕΘ να έχουν καλύτερη πρόγνωση. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί φαίνεται ότι δεν νοσούν βαριά.
Με βάση τα παραπάνω, ειδικοί εκτιμούν ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι ενδεχομένως να παρουσιάσουν μείωση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι όμως που αναμένεται να διαπιστωθεί τις επόμενες 10-15 ημέρες.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής, όπως την καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ
• ΚΑΤ: 13 ασθενείς στις 14 κλίνες
• ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες (πλήρης)
• ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες (πλήρης)
• ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 ασθενείς στις 84 κλίνες (πλήρης)
• ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 38 ασθενείς στις 38 κλίνες (πλήρης, γίνεται προσπάθεια να φτάσουν τα 44 κρεβάτια)
• ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες (πλήρης)
• ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες (πλήρης)
• AΤΤΙΚΟΝ: 27 ασθενείς στις 33 κλίνες
• ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες (πλήρης)
• ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες (πλήρης)
Διαβάστε επίσης:
Ματίνα Παγώνη: Ίσως είναι η τελευταία εβδομάδα lockdown
Πιθανό το άνοιγμα της αγοράς στις 8 Μαρτίου – Σκέψεις για νέο SMS
Λιανεμπόριο: Η αγωνία για το στοκ και ο κίνδυνος να χαθεί… το Πάσχα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση