NEED TO KNOW

«Ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ»: Σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της αλλά δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

«Ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ»: Σκότωσε το σύζυγο που τη βασάνιζε για χρόνια - Τώρα, τιμωρείται
Η Μελέκ Ιπέκ, πηγή: Twitter

Ήταν Πέμπτη 7 Ιανουαρίου όταν η Μελέκ Ιπέκ, μία 31χρονη γυναίκα από την Τουρκία, υπέστη για μία ακόμη φορά σεξουαλική βία από τον επί 12 χρόνια σύζυγό της.

«Κάνε την τελευταία σου προσευχή», της είχε πει κι εκείνη τον παρακάλεσε κλαίγοντας να μην τη σκοτώσει. Πέρασε ώρες γυμνή, με χειροπέδες μπροστά στα δύο παιδιά της.


Την επόμενη μέρα, σκότωσε εκείνη το βασανιστή της χρησιμοποιώντας το όπλο με το οποίο την απειλούσε. Λίγο μετά, παραδόθηκε στις Αρχές. Το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όμως, δεν αναγνωρίστηκε. Έτσι, η Μελέκ κρατείται μέχρι σήμερα.

Από εκείνη την ημέρα, τα hashtags «δικαιοσύνη στη Μελέκ Ιπέκ» και «ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ» βρίσκονται στα δημοφιλέστερα του τουρκικού – και όχι μόνο – Twitter.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της, Αχμέτ Οναράν, «ευχαριστεί για τη στήριξη που δέχεται. Λέει πως η δικαιοσύνη θα έρθει και θα ξαναβρεθεί με τις κόρες της».

«Όταν τη ρώτησα πως ένιωθε στη φυλακή, απάντησε πως “τουλάχιστον, δε θα με χτυπήσει κανείς εδώ σήμερα”. Ανατριχιαστικά λόγια», πρόσθεσε.


Γυναίκες, φεμινιστικές και κοινωνικές ομάδες, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σταθεί στο πλευρό της. Πράγματι, αφαίρεσε τη ζωή ενός ανθρώπου. Το έκανε, όμως, για να προστατεύσει τόσο την ίδια, όσο και τα παιδιά της. Εκείνος επιτέθηκε πρώτος. Κι όχι μόνο μία φορά, αλλά για χρόνια.

Σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας στην Τουρκία, όταν ο δολοφόνος εμφανίζεται στο δικαστήριο φορώντας το κοστούμι του, συνήθως έχει πιο ήπια αντιμετώπιση. Του βρίσκονται ελαφρυντικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους βιαστές, όταν προτίθενται να επανορθώσουν μέσα από ένα γάμο με τα θύματά τους.

Ελάχιστες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας είναι ελεύθερες. Κι η ελευθερία τους διεκδικήθηκε μέσα από τεράστιες καμπάνιες – όπως στην περίπτωση της Γιασεμίν Τσακάλ, η οποία σκότωσε το σύντροφό της και πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή, πριν οι δικαστές αποφασίσουν πως «διέπραξε το έγκλημα σε κατάσταση πανικού».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

Το Σουδάν βάζει «τέλος» στους παιδικούς γάμους και απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

«Τα ‘θελε και τα ‘παθε»: Ένα βίντεο εξηγεί γιατί το θύμα δεν έχει καμία ευθύνη για το βιασμό του

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση