NEED TO KNOW

Ελίζα Κονοφάγου: Η Ελληνίδα που φέρνει την επανάσταση στην ιατρική κάνοντας την πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

πηγή: Twitter @ColumbiaUEIL

Στις αρχές του Νοεμβρίου, έγινε η επανάσταση στο χώρο της ιατρικής. Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη αναίμακτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ. Επικεφαλής της ομάδας, η Ελληνίδα Ελίζα Κονοφάγου.

Η καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν ένα όνειρο δεκαπέντε ετών. Από το 2005, δεκάδες ερευνητές εργάζονταν ακούραστα και, τώρα, έκαναν αυτό που θεωρούταν, κάποτε, ακατόρθωτο.

Η Ελίζα Κονοφάγου νώριζε από νωρίς το δρόμο που θα ακολουθούσε. Από τα 12 της χρόνια είχε σκοπό να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος – και το καταφέρνει. Η μέθοδός θα εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές παθήσεις, τη θεραπεία του μαστού και των καρδιακών αρρυθμιών. Η μη επεμβατική αυτή τεχνική έχει την έγκριση του FDA και δημοσιεύθηκε αρχικά στο ιατρικό περιοδικό Science Transitional Medicine.

Όπως όλα δείχνουν, και οι ασθενείς με Πάρκινσον μπορούν να δουν σημαντική βελτίωση. Το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά στην περιοχή του εγκεφάλου και να είναι εξίσου ισχυρό με την ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που ελαττώνεται στον εγκέφαλό τους.

Όσο για τον καρκίνο του στήθους, η μέθοδος των υπερήχων είναι θεραπευτική μαζί με τον εξωσωματικό καυτηριασμό. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν, η λογική είναι αντί να αφαιρείται ένας όγκος, να καυτηριάζεται. Ο λόγος που η μέθοδός της δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, όμως, έιναι το μεγάλο της κόστος. Απαιτούνται περίπου δέκα χιλιάδες δολάρια προκειμένου να εφαρμοστεί σε κάποιον ασθενή.

Ποια είναι η Ελίζα Κονοφάγου;

Γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά τελείωσε το σχολείο στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή και, παρότι οι βαθμοί της τής επέτρεπαν να περάσει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποφάσισε να γυρίσει στο Παρίσι και να σπουδάσει Φυσικοχημεία, στο Πανεπιστήμιο 6. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College του Λονδίνου, έκανε το διδακτορικό της στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1991, ως βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Pierre et Marie Curie στο Παρίσι. Tην επόμενη χρονιά βρέθηκε στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα και, το ’93, ήρθε στην Ελλάδα – όχι για πολύ, όμως. Εργάστηκε ως Βιοϊατρικός Μηχανικός στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα και ως βοηθός έρευνας στον Δημόκριτο για να πάει αμέσως μετά στο Πανεπιστήμιο του Τέξας όπου πέρασε μία πενταετία ερευνών.

Από το 1999 έως το 2002 ήταν ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard. Τα τελευταία 17 χρόνια, παραμένει επισκέπτης επιστήμονας εκεί και είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Ταυτόχρονα, ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας.

Είναι μητέρα δύο παιδιών, εξαιρετική επιστήμονας και, με το έργο της, αλλάζει τον κόσμο.

 

Με πληροφορίες από iefimerida.gr, tovima.gr.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ελληνίδα βιοχημικός Αννίτα Λουλούπη κέρδισε το γερμανικό επιστημονικό βραβείο Marthe Vogt

Γεωργία Ντίνα: Μια Ελληνίδα ερευνήτρια στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης

Κατερίνα Σαμαρά: Η Ελληνίδα ενδοκρινολόγος που ανοίγει τον δρόμο για την πρόληψη της άνοιας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση