NEED TO KNOW

Έμφυλη βία: Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει υποστεί κακοποίηση από το σύντροφό της

Photo by Anete Lusina from Pexels

Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από το σύζυγο ή το σύντροφό της, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί ως τώρα για τη βία κατά των γυναικών.

Η αναφορά που φέρει την υπογραφή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει πως η ενδοοικογενειακή βία ξεκινά από μικρές ηλικίες, από τα 15 μόλις χρόνια, ενώ οι γυναίκες 30 έως 39 ετών καταγγέλλουν τα περισσότερα περιστατικά.

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα από 161 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ του 2000 και του 2018. Δεν περιλαμβάνει, δηλαδή, την αυξημένη βία που έφερε η πανδημία που, όπως προέβλεψε πέρσι ο ΟΗΕ, θα αυξήσει τα περιστατικά αυτά κατά 15 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ επικεντρώθηκε στη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, όμως παρατήρησε πως οι αριθμοί θα ήταν αρκετά υψηλότεροι αν λαμβάνονταν υπ’ όψη η διαδικτυακή και η σεξουαλική παρενόχληση.

Τα επίπεδα βίας ήταν υψηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την υποσαχάριο Αφρική και τη Νότια Ασία. Σε πέντε κράτη, τα Φίτζι, τη Νέα Γουινέα, το Κιριμπάτι, το Μπανγκλαντές και τα Νησιά του Σολομώντα, τουλάχιστον το 50% των γυναικών 15 έως 49 ετών έχει κακοποιηθεί από σύντροφό τους.

Τα χαμηλότερα ποσοστά βίας καταγράφηκαν στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική και ανατολική Ασία.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και κουλτούρα, βλάπτοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους, κι έχει εκτοξευθεί εξαιτίας της πανδημίας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρέσους. «Σε αντίθεση, όμως, με την πανδημία, η βία κατά των γυναικών δε σταματά με ένα εμβόλιο. Μπορούμε να την καταπολεμήσουμε με σταθερή και βιώσιμη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες αλλά κι ατομικά – να αλλάξουμε συμπεριφορές, να βελτιώσουμε τις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες και κορίτσια, να χτίσουμε υγιείς σχέσεις που βασίζονται στο σεβασμό».

Η Κλαούντια Καρσία Μορένο, επικεφαλής του ΠΟΥ σε ζητήματα βίας κατά των γυναικών, τονίζει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ως κοινωνικό πρόβλημα, ενώ χρειάζεται να «ξυπνήσουν» οι κυβερνήσεις.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας ασφαλή τα σχολεία, γιατί σε πολλές χώρες, δυστυχώς, οι δομές είναι το αντίθετο», τόνισε. Παράλληλα, τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι αναγκαία, ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα για την ισότητα.

«Είναι ανάγκη να πάψει να υφίσταται το στίγμα γύρω από το ζήτημα αυτό, να εκπαιδεύονται ειδικοί ώστε να φέρονται στα θύματα με σεβασμό, να καταρρίπτουν τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα».

 

Διαβάστε επίσης:

Πατριαρχία, Σεξισμός και Έμφυλη Βία στην Ελληνική Κοινωνία: 8 γυναίκες μιλούν για αυτά που κανείς δε θέλει να ακούσει

Ελίζα Βόζενμπεργκ: Για να μειωθεί η βία κατά των γυναικών χρειάζεται αλλαγή στην νοοτροπία και στα στερεότυπα

Η παρενόχληση είναι εκ-βιασμός και ο χαβαλές… ανοίγει την πόρτα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση