NEED TO KNOW

Εμβόλια κατά του κορονοϊού στα παιδιά: Τι ισχύει τελικά

Photo by Spencer Davis on Unsplash

Βίκυ Καρατζαφέρη

Την ώρα που στις ΗΠΑ και στον Καναδά έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των παιδιών κατά της COVID-19 και, μάλιστα, η αποτελεσματικότητα φθάνει το 100%, στη χώρα μας οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν πρέπει και ποια παιδιά να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η όλη συζήτηση, που είναι σε εξέλιξη, πυροδοτεί την αγωνία πολλών γονιών και φυσικά τις αντιδράσεις των αρνητών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοικτό θέμα για την επιτροπή. Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο η σύσταση για εμβολιασμό να αφορά σε παιδιά με νοσήματα αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα ανεξαιρέτως.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 1.005 παιδιά, τα οποία έκαναν το εμβόλιο στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε ΗΠΑ και Καναδά, κανένα δεν νόσησε.

Μέσα στον Ιούνιο η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, η Ιταλία το ίδιο. Άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Εσθονία, το προγραμματίζουν για το φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών ΠαιδιάτρωνΚώστας Νταλούκας, απάντησε στις ερωτήσεις του mononews για το θέμα.

Γιατί επιλέχθηκε η ηλικία των 12-15 ετών;

Φαίνεται ότι η νόσος για διάφορους λόγους (μεταλλάξεις κτλ) προσβάλλει και απειλεί ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Οι έφηβοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής. Ο Πίνακας δείχνει τη μόλυνση των ηλικιακών ομάδων από τον SARS-Cov2, που στηρίχτηκε στην καταμέτρηση αντισωμάτων, στη Γενεύη της Ελβετίας. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι η μεγάλη διασπορά του ιού στην ηλικία 10-19 ετών (9,6%), επισημαίνει ο κ. Νταλούκας.

Τι λέει ο ΠΟΥ για το ζήτημα;

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μας δείχνουν ότι η νόσος προσβάλλει πολύ περισσότερα παιδιά ηλικίας 15-24 ετών, από ό,τι προσβάλει μικρότερες ηλικίες.

Είναι, επομένως, πραγματικά απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών; Και αφού τα παιδιά δεν νοσούν και τα περισσότερα από αυτά μπορεί να περάσουν την ίωση ασυμπτωματικά, ποιος είναι ο λόγος να τα εμβολιάσουμε;

Όπως φαίνεται στον Πίνακα, που αφορά σε 1.945.831 παιδιά μέχρι 18 ετών, που νόσησαν από COVID-19 στις ΗΠΑ, στην ηλικία των 12-18 ετών 52,6% από αυτά νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο, 50,3% νοσηλεύθηκε με σοβαρή νόσο, 49,9% μπήκε στην εντατική και 50,6% διασωληνώθηκε.

Εξ άλλου σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό παιδιών (γύρω στο 40%), 4 εβδομάδες μετά από την νόσο παρουσιάστηκε αυτό, που ονομάζουμε, μακροχρόνιο κόβιντ. Εμφάνιση, δηλαδή, σοβαρών συμπτωμάτων, όπως έντονη κεφαλαλγία, κόπωση, αϋπνίες, αδυναμία συγκέντρωσης, πυρετός, εξανθήματα, διάρροιες κτλ, που μπορεί να επιμένουν για 4-6 μήνες ή και περισσότερο.

Από πρόσφατες μελέτες όλο και συχνότερα έχει αρχίσει να μας ανησυχεί η εμφάνιση, περίπου έναν μήνα μετά τη νόσηση (ακόμη και για ασυμπτωματικά παιδιά) του λεγόμενου πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C), με σοβαρές εκδηλώσεις από διάφορα συστήματα, όπως φαίνεται πιο κάτω.

Αν κάποιο παιδί κολλήσει τον ιό, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικό, υπάρχει πιθανότητα να βλαφτούν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, το πάγκρεας, οι νεφροί κλπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του, υπογραμμίζει ο κ. Νταλούκας. Υπάρχουν, για παράδειγμα, μελέτες, που δείχνουν αύξηση της εμφάνισης νεανικού διαβήτη σε παιδιά που νόσησαν από την COVID-19.

Ένας άλλος ισχυρός λόγος εμβολιασμού είναι ότι τα παιδιά πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν στο σχολείο και σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής τους. Ως πότε θα είναι με μάσκες, τεστ, καραντίνα και τηλεκπαίδευση;

«Στο ερώτημα, επομένως, τι είναι προτιμότερο να κάνουμε, να εμβολιάσουμε τα παιδιά ή να τα αφήσουμε να περάσουν την ίωση αυτή, η απάντηση είναι σαφώς ότι δεν θέλουμε κανένα παιδί να κολλήσει τον ιό και είμαστε υπέρ του εμβολιασμού», καταλήγει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

 

Διαβάστε επίσης:

Ματίνα Παγώνη: Από 20 Σεπτεμβρίου πετάμε τις μάσκες, αν οι εμβολιασμένοι φτάσουν στο 80% τέλη Αυγούστου

Έρευνα: 1 στους 4 ασθενείς βιώνουν παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου – Έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση