Όλοι μας, έπρεπε να μείνουμε σπίτι. Ήταν αναγκαίο, για να προστατευθούμε από τον ανεξέλεγκτο αυτόν ίο, που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Η Barbara, η Bruna, η Rosella, η Larissa, η Lorena, η Gina, η Viviana, η Mariangela, η Alessandra, η Marissa και η Susanna από την Ιταλία, βέβαια, δεν κατάφεραν να σωθούν. Στο σπίτι, τις περίμενε μία μεγαλύτερη απειλή, ένας εχθρός κάθε άλλο παρά αόρατος. Ήταν ο πατέρας, ο σύντροφος, ο αδελφός – ακόμα και το παιδί τους. Εκείνος που θα έπρεπε να τους παρέχει σιγουριά, αγάπη και τρυφερότητα.
Έντεκα γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ιταλία, μέσα σε έντεκα εβδομάδες. Η τελευταία, μάλιστα, βρήκε τραγικό τέλος μπροστά στα μάτια των παιδιών της. Ο σύζυγός της, τη μαχαίρωσε δίχως έλεος όταν εκείνη του είπε πως είναι έτοιμη να πάρει διαζύγιο.
Κι ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης άρση των μέτρων. Πόσες ακόμα θα χαθούν; Πόσες ακόμη θα χρειαστεί να υποφέρουν, στα χέρια ανδρών που αντιμετωπίζουν το σώμα – αλλά και την ψυχή τους – σαν έναν «σάκο του μποξ», έτοιμο να δεθχεί την οργή τους κάθε στιγμή;
Στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν πέντε γυναικοκτονίες μέσα στους πρώτους μήνες του 2020. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν διπλή, με δράστη έναν αστυνόμο. Έναν άνθρωπο, δηλαδή, που δρα υπέρ της ποστασίας του πολίτη.
«Είναι προφανές ότι κανείς δεν ξυπνάει μια μέρα και πιάνει όπλο να σκοτώσει, χωρίς να έχει υπάρξει βίαιος πριν. Η δολοφονία είναι η κορύφωση της βίας που υπέστη το θύμα για καιρό», έχει δηλώσει η δικηγόρος Μίνα Καούνη – η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και μάχεται δυναμικά στο πλευρό εκείνων που χρειάζονται προστασία – για την υπόθεση στο portraits.gr. «Και αναδύεται και το θέμα που είχαμε προβάλει και με την καμπάνια μας, να μη κατηγορούμε το θύμα γιατί δεν φεύγει. Γιατί κατ´ αρχάς οι γυναίκες φοβούνται, γιατί οι περισσότεροι φόνοι γίνονται όταν αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον κακοποιητή τους. Και η συγκεκριμένη γυναίκα βρήκε το θάρρος να φύγει… Και την σκότωσε»
For many women and girls, staying at home due to #COVID19 does not mean being safe.
During May’s #MentalHealthMonth, @UN_Women has details on how to spot the signs of abuse during the pandemic & resources to get help. https://t.co/8ZEu3iSlZw pic.twitter.com/6Kox1Khmnt
— United Nations (@UN) May 12, 2020
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι κλήσεις στην ειδική τηλεφωνική γραμμή έχουν αυξηθεί κατά 49% την περίοδο του αυτοπεριορισμού, αγγίζοντας τις 400 την ημέρα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της καραντίνας, με τον αριθμό τους να φτάνει τις 648. Το Μάρτιο, καταγράφηκαν 166 για παρόμοια περιστατικά.
Είναι ανάγκη να μιλάμε. Σε καμία γυναίκα δεν αξίζει να υπόκειται κακοποίηση – κι όχι μόνο σωματική. Εάν γνωρίζουμε κάποια που ζει κάτω από τέτοιες συνθήκες, ας την ενθαρρύνουμε να κάνει το μεγάλο βήμα. Κι αν εμείς οι ίδιες βρισκόμαστε στην ίδια στέγη μ’ έναν βίαιο σύντροφο, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την κατάσταση.
Μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
Να καλέσουμε την τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, «Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας» (λειτουργεί σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) ή να στείλουμε e-mail στο sos15900@isotita.gr.
Να τηλεφωνήσουμε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης , με τον αριθμό 197 (για κλήσεις από περιοχές εκτός Αττικής 210-197) ή σε κάποια από τις παρακάτω, επίσης 24ωρες γραμμές:
210 4112091 «Κέντρα Υποδοχής κακοποιημένων γυναικών».
800 1188881 «Δίπλα σου» Γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας (από κινητό 2107786800).
1056 «Γραμμή SOS Χαμόγελο του παιδιού» (για παιδιά και γονείς).
11525 «Μαζί με το παιδί» Γραμμή για την ψυχική υγεία των Παιδιών και την άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια.
Δε δείχνουμε καμία ανοχή. Δε μένουμε στη σιωπή.