Γεωλόγοι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία θαλάσσιους οργανισμούς που ζούσαν σε έναν ογκόλιθο 900 μέτρα κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής.
In an attempt to study the history of an Antarctic ice shelf, a group of geologists drilled through half a mile of ice to retrieve sample sediment from the seafloor.
Instead, they found something highly improbable: life 1/ https://t.co/EpXaZ1TPpR
— WIRED (@WIRED) February 17, 2021
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας γεώτρησης βάθους ενός περίπου χιλιομέτρου στο Filchner-Ronne, με στόχο να αποκτήσουν έναν πυρήνα ιζήματος. Ένας λίθος όμως φάνηκε να τους εμποδίζει. Η αποστολή μόνο ανεπιτυχής δεν ήταν καθώς η φωτογραφική μηχανή μαρτύρησε κάτι αδιανόητο: ζωντανοί οργανισμοί κρεμόντουσαν από τον λίθο.
Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι με την ανακάλυψη αυτή γιατί κανείς δεν περίμρνρ ότι θα μπορούσε να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή ζωής σε τέτοιο βάθος.
Life found under the ice in Antarctica has exciting implications for extremophiles living beyond Earth, eg below Europa’s icy crust. Antarctic sea sponges beneath an ice shelf in -2 deg C water in the dark defy theories of life in extreme conditions.
https://t.co/wCI3LB2ayU— Adriana Marais (@adrianamarais) February 16, 2021
Παρόλο που έχουν βρει μερικούς μικρούς κινητούς οργανισμούς όπως ψάρια, σκουλήκια και μέδουσες κάτω από τον πάγο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν βρει ίχνη ζωής τόσο πιο κάτω.
Ένα από τα πλάσματα που ανακαλύφθηκαν είναι σκουλήκια που επιβιώνουν με την κατάποση τροφής που πέφτει πάνω τους. Λαμβάνοντας υπόψη το απόλυτο σκοτάδι, την έλλειψη τροφής και τις θερμοκρασίες ψύχους, είναι μεγάλη η έκπληξη που πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει ζωή σε αυτό το σημείο.
Επιπλέον, η κάμερα συνέλαβε δύο τύπους σφουγγαριών που ζούσαν στον ογκόλιθο, που μοιάζουν να είναι είτε σκουλήκια είτε μίσχοι.
Ο λίθος στον οποίο βρέθηκε ζωή απέχει 160 μίλια από την ανοιχτή θάλασσα, οπότε κάθε πλωτό φαγητό που βρίσκεται πολύ κάτω από το πάγο, πρέπει να προέρχεται από πολύ μακριά.
Λόγω των ισχυρών ρευμάτων στην περιοχή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νεκρό πλαγκτόν που απορροφούν αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί, μεταφέρεται οπουδήποτε μεταξύ 370 και 930 μιλίων πριν φτάσει σε αυτά – αν και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
Αν και δεν μπορούν να κάνουν τεστ DNA αλλά ούτε γνωρίζουν αν πρόκειται για νέο είδος, το γεγονός και μόνο ότι βρέθηκαν να ζουν σε τέτοιο βάθος, ήταν σοκαριστικό για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν περίμεναν ποτέ ότι θα υπάρχει εκεί ζωή.
Διαβάστε επίσης:
Επιστήμονες «μαθαίνουν» στο σπανάκι να στέλνει…emails
Τσιπς: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι το πιο απειλητικό σνακ για την υγεία
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα άτομα με ευερέθιστο έντερο αισθάνονται πόνο μετά το φαγητό
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση