NEED TO KNOW

Έρχεται η νέα παράταση του lockdown – Τι ανοίγει εν όψει Χριστουγέννων και τι θα γίνει με τα σχολεία

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Τον δρόμο προς νέα παράταση του lockdown, αλλά και σειρά άλλων περιοριστικών μέτρων, όπως τα κλειστά μπαρ, έδειξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit.

Με δεδομένο ότι σε αδρές γραμμές ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε χθες την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται η εξειδίκευση των μέτρων να γίνει είτε σήμερα από τον Στέλιο Πέτσα, είτε αύριο από τον Νίκο Χαρδαλιά.

«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός», επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μπαρ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.

Σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπaρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα σε εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία. Η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία φαίνεται πως έχει κάνει σκεπτική την κυβέρνηση για το άνοιγμά τους, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χθες πως οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί», είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την εστίαση και το λιανεμπόριο, επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

«Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στην υγειονομική κρίση προβλέποντας έξοδο ως την άνοιξη του 2021, με τον ερχομό του εμβολίου να αναμένεται σύντομα.

«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται σε μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η Covid, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση, ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ανοίγει εν όψει Χριστουγέννων

Έτσι, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις για παράταση του lockdown έως 14 Δεκέμβριου, το πιθανότερο σενάριο για την αγορά είναι το εξής:

Πότε θα έρθει το εμβόλιο

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε χθες πως θα είναι διαθέσιμο στην χώρα από την επόμενη ημέρα έγκρισής του από την ΕΕ και μέσα σε λίγα 24ωρα θα αρχίσει η διαδικασία εμβολιασμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν στο ίδιο φόρουμ οι δηλώσεις του CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν τα μέτρα με την άφιξη του εμβολίου.

«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή, και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με έναν στρατηγικό τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς, για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό. Πολλές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως, με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο το εμβόλιο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης:

«Η ελληνική τραγωδία με τον κορονοϊό»: Η Der Spiegel για δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα μας

Άνγκελα Μέρκελ: Ο κορονοϊός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμη

Κορονοϊός: Πάνω από το 50% των ασθενών δεν εμφανίζουν συμπτώματα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση