NEED TO KNOW

Έρευνα δείχνει ότι ο κοινόχρηστος αθλητικός εξοπλισμός δεν μεταδίδει σημαντικά τον κορονοϊό

Ερευνητές, με επικεφαλής αυτούς της Ιατρικής Σχολής του Λίβερπουλ, πραγματοποίησαν έρευνα η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από την κοινή χρήση αθλητικού εξοπλισμού είναι «χαμηλότερος από ό, τι πιστεύεται». Σύμφωνα με μελέτη, εφάρμοσαν σωματίδια ζωντανών ιών σε εννέα τύπους αθλητικού εξοπλισμού και σε ένα υλικό ελέγχου.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «φαίνεται απίθανο» ότι οι αθλητικές μπάλες και τα αξεσουάρ, να αποτελούν σημαντική αιτία μετάδοσης.

Η μελέτη «Strike», διαπίστωσε ότι ο ιός είναι λιγότερο μεταφερόμενος σε απορροφητικά υλικά, όπως γάντια κρίκετ και μπάλες τένις, σε σύγκριση με μη πορώδη εξοπλισμό όπως σέλες αγώνων και μπάλες ράγκμπι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε «ταχεία αποσύνθεση» ιικών σωματιδίων σε διάφορους τύπους εξοπλισμού.

Αντίθετα, η «στενή επαφή» μεταξύ παικτών είναι πιθανό να αποτελεί σημαντικό παράγοντα εξάπλωσης του ιού, κατέληξαν οι ερευνητές.

Ο Τζέιμς Κάλντερ, από το Imperial College και το Fortius Clinic, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά όχι μόνο για τους ελίτ αθλητές, αλλά και για τα κοινοτικά αθλήματα και τα σχολεία μας.

Δείχνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης όταν μοιράζεστε αθλητικό εξοπλισμό είναι χαμηλότερος από ό, τι πιστεύεται και υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης διαφορετικών μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων στα αθλήματα».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εφαρμόστηκε μια χαμηλή και μια υψηλή δόση ενεργού κορονοϊού σε ένα γάντι κρίκετ, ένα ποδοσφαίρου, μια μπάλα γκολφ, ένα prop αφρού, μια σέλα αλόγων, μπάλες κρίκετ, μια μπάλα ράγκμπι και μια μπάλα τένις, καθώς και σε ένα κομμάτι από ανοξείδωτο χάλυβα ως υλικό ελέγχου.

Κάθε ένα από αυτά, δοκιμάστηκε μετά από ένα λεπτό, πέντε λεπτά, 15 λεπτά, 30 λεπτά και 90 λεπτά, για να διαπιστωθεί εάν ο ενεργός ιός θα μπορούσε να μεταφερθεί από τον εξοπλισμό.

Όταν εφαρμόστηκε η χαμηλή δόση, ο ιός ανακτήθηκε σε επτά από τα 10 στοιχεία που εξετάστηκαν μετά από ένα λεπτό, σε ένα από τα 10 μετά από πέντε λεπτά – τη σέλα αλόγου – και κανένα από τα 10 μετά από 15 λεπτά.

Όταν εφαρμόστηκε η υψηλή δόση, ο ιός ανακτήθηκε στα εννέα από τα 10 αντικείμενα μετά από ένα και πέντε λεπτά – όλα εκτός από το γάντι κρίκετ – στα έξι από τα 10 μετά από 30 λεπτά και σε δύο από τα 10 μετά από 90 λεπτά (η μπάλα του ράγκμπι και σέλα αλόγου).

Ωστόσο, η μελέτη – η οποία αναμένει κριτική από ομότιμους- διαπίστωσε ότι «η μέση ανάκτηση του ιού μειώθηκε σε όλα τα υλικά σε 0,74% σε ένα λεπτό, 0,39% στα 15 λεπτά και 0,003% στα 90 λεπτά».

Η δρ. Έμιλι Άνταμς, ανώτερη λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Οτιδήποτε είναι ελαφρώς απορροφητικό όπως μια μπάλα τένις ή μερικές από τις δερμάτινες μπάλες κρίκετ, εμποδίζει να μεταφερθεί οποιοσδήποτε ζωντανός ιός από αυτό. Έτσι πιστεύουμε ότι η μετάδοση από αθλητικό εξοπλισμό είναι πολύ χαμηλή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Βασικά σε πολλά αθλήματα, όπως το τένις, η παρέμβαση στη δημόσια υγεία πρέπει να επικεντρώνεται στους παίκτες και στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν, πριν από ένα παιχνίδι, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού και μετά από ένα παιχνίδι και στις μετακινήσεις τους, παρά στον ίδιο τον αθλητικό εξοπλισμό».

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, δεδομένων των διαφορών στη μεταφορά ιών μεταξύ των τύπων αθλητικού εξοπλισμού, τα ευρήματα θα μπορούσαν να «κατευθύνουν την κατασκευή υλικών που συγκρατούν και απορροφούν τον ιό», σε αντίθεση με τα αδιάβροχα υλικά, όπου η ικανότητα μεταφοράς σωματιδίων του κορονοϊού σε μια επιφάνεια είναι μεγαλύτερη.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να προστατευτείτε από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Κορονοϊός: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test

O αστικός σχεδιασμός εξετάζει λύσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση