NEED TO KNOW

Έρευνα ΠΟΥ και Κίνας: «Εξαιρετικά απίθανη» η μετάδοση του κορονοϊού από εργαστήριο

Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Κοινή έρευνα του ΠΟΥ και της Κίνας, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά απίθανη» τη διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο. Καταλήγει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η μετάδοσή του από τις νυχτερίδες, μέσω άλλου ζώου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press.

Αν και παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα για το πώς άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός σε όλο τον κόσμο το πόρισμα δίνει περισσότερες λεπτομέρειες πίσω από τα συμπεράσματα των ερευνητών.

Η ομάδα του ΠΟΥ πρότεινε να γίνει περαιτέρω έρευνα σε κάθε τομέα, εκτός από την υπόθεση ότι η διαρροή έγινε από εργαστήριο. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει μετατεθεί επανειλημμένα, γεννώντας ερωτήματα για το αν τελικά η Κίνα προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη για την πανδημία, αλλάζοντας τα συμπεράσματα. Αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι  το πόρισμα θα δημοδιευτεί «εντός των επόμενων λίγων ημερών».

Το Associated Press εξασφάλισε ένα αντίγραφο από διπλωμάτη με έδρα τη Γενεύη, χώρα μέλος του ΠΟΥ.Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή είναι η τελική εκδοχή του και ότι δεν θα αλλάξει.

Τα 4 σενάρια για τον κορονοϊό

Οι ερευνητές απαριθμούν τέσσερα σενάρια, σε σειρά πιθανότητας, για το πώς εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

Το πιο πιθανό είναι η μετάδοση από νυχτερίδες που μολύνθηκαν από άλλο ζώο. Οι επιστήμονες θεωρούν πιο πιθανή την απευθείας εξάπωση του ιού στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες.

Ανέφεραν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της «κρύας αλυσίδας» προϊόντων τροφίμων αλλά δεν είναι πιθανή στην περίπτωση της τόσο μεγάλης διαρροής

Είναι γνωστό ότι οι νυχτερίδες μεταφέρουν κορονοϊούς και το πλησιέστερο στέλεχος του ιού που προκαλεί τον COVID-19 έχει βρεθεί σε αυτό το είδος. Το πόρισμα αναφέρει ότι η «εξελικτική απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους ιούς νυχτερίδων και τον SARS-CoV-2 εκτιμάται σε αρκετές δεκαετίες, δείχνοντας ότι λείπει ένας σύνδεσμος».

Επιπλέον αναφέρει ότι όμοιοι ιοί  έχουν βρεθεί σε πιγκουΐνους, αλλά σημειώνει ότι τα μινκ και οι γάτες είναι επιδεκτικές στον νέο κορονοϊό, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Το πόρισμα βασίζεται κυρίως στην επίσκεψη μιας ομάδας ειδικών του ΠΟΥ  στη Γουχάν, από τα μέσα Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, επικεφαλής της αποστολής στη Γουχάν, είπε ότι το πόρισμα είναι οριστικό και ότι γίνεται επαλήθευση και μετάφραση. «Αναμένω ότι τις επόμενες λίγες ημέρες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορούμε να το δημοσιοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Η αγορά της Γουχάν

Το προσχέδιο που αναμένεται να δημοσιευθεί, δεν καταλήγει σε συμπέρασμα για το αν η διαρροή ξεκίνησε από την αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, μία από τις πρώτες εστίες κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ανακάλυψη άλλων μολύνσεων, πριν από το ξέσπασμα στην αγορά, σημαίνει ότι μπορεί να ξεκίνησε αλλού. Σημειώνει όμως ότι θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει ηπιότερα κρούσματα, που δεν εντοπίστηκαν τότε και τα συνδέει με την αγορά.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή κανένα ακλόνητο συμπέρασμα για τον ρόλο της αγοράς Huanan στην προέλευση της έξαρσης ή για το πώς η μόλυνση εισήχθη στην αγορά», αναφέρει το πόρισμα.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα 

Η Κίνα είχε ανακοινώσει όσο η πανδημία εξαπλωνόταν ότι είχε βρεθεί κορονοϊός σε κατεψυγμένα τρόφιμα που εισέρχονταν στη χώρα και σε κάποιες περιπτώσεις απέδωσε σε αυτά ορισμένες τοπικές εξάρσεις.

Το πόρισμα αναφέρει ότι η «κρύα αλυσίδα» είναι δύσκολο να διασπείρει τον κορονοϊό σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να αποκλείει 100% ότι η έξαρση μπορεί να προκλήθηκε από αυτή.

Επιπλέον αναφέρεται ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος από την αναπνευστική μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωποι.

«Αν και υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για πιθανή επανεισαγωγή του SARS-CoV-2 μέσω της διαχείρισης εισαγόμενων μολυσμένων κατεψυγμένων προϊόντων στην Κίνα μετά το αρχικό κύμα πανδημίας, αυτό θα ήταν παράδοξο το 2019, όταν ο ιός δεν κυκλοφορούσε ευρέως», λένε οι ειδικοί.

Το πόρισμα της έρευνας επισημαίνει αρκετούς λόγους που αποκλείει την πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν, μια θεωρία που προώθησε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτού του είδους εργαστηριακά ατυχήματα είναι σπάνια και τα εργαστήρια της Γουχάν που εργάζονται με κορονοϊούς και εμβόλια τηρούν υψηλά μέτρα ασφαλείας.

Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει ιστορικό με ιούς  πριν τον Δεκέμβριο του 2019 που να σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2 σε οποιοδήποτε εργαστήριο και ότι είναι εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος να αναπτύχθηκε ο κορονοϊός  από ατύχημα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 11 ερωταπαντήσεις για το εμβόλιο, τα rapid tests και τα φάρμακα

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία από τον ένα χρόνο πανδημία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις 2 νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Αττική

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση