NEED TO KNOW

Έρευνα της Boeing έδειξε ότι ο κορονοϊός «σκοτώνεται» μέσα στα αεροπλάνα

Photo by Andrés Dallimonti on Unsplash

Η Boeing και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Arizona, λένε ότι το πείραμά τους με έναν ζωντανό ιό σε ένα άδειο αεροπλάνο, αποδεικνύει ότι οι μέθοδοι καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις αεροπορικές εταιρείες είναι αποτελεσματικές για την καταστροφή του κορονοϊού.

Η απολύμανση των αεροσκαφών μεταξύ των πτήσεων, είναι μια από τις πολλές τακτικές που χρησιμοποιεί η αεροπορική βιομηχανία, στην προσπάθεια της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, όσον αφορά την ασφάλεια στις πτήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης από αντικείμενα, όπως μπράτσα καθισμάτων, τραπέζια δίσκων, κάδοι ή λαβές τουαλέτας μέσα στο αεροπλάνο.

«Δεν δείχνουμε απλώς ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε τον κορονοϊό, δείχνουμε ότι θα είναι ακόμα πιο ασφαλές να ταξιδέψουμε αύριο», είπε ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Arizona, Charles Gerba.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) λέει ότι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια επιβάτες έχουν ταξιδέψει παγκοσμίως μέχρι στιγμής το 2020, ενώ έχουν αναφερθεί μόνο 44 περιπτώσεις με ενεργά κρούσματα κορονοϊού, που συνδέονται με μία πτήση. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί αναλογικά σε ένα κρούσμα για κάθε 27 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Τα περισσότερα από αυτά σύμφωνα με την ΙΑΤΑ εμφανίστηκαν πριν γίνει υποχρεωτική η μάσκα για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Μόλις αυτήν την εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενημέρωσαν τις οδηγίες τους κάνοντας έντονες συστάσεις για χρήση μάσκας σε όλα τα σημεία των αεροδρομίων και των συγκοινωνιών που οδηγούν σε αυτά.

Για την απολύμανση των αεροσκαφών, οι ερευνητές εφάρμοσαν το MS2 – έναν υποκατάστατο ιό που θεωρείται ότι δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά είναι πιο δύσκολο να σκοτωθεί από τον κορονοϊπο- σε όλη την καμπίνα.

Σημαδεύτηκαν περίπου 230 «στρατηγικά σημεία υψηλής αφής», όπως τραπέζια δίσκου καθίσματος, μπράτσα καθισμάτων, μαξιλάρια καθίσματος, κάδοι αποθήκευσης και μέσα στην τουαλέτα και στο μαγειρείο.

Στη συνέχεια, οι τεχνικοί απολύμαναν κάθε περιοχή με διάφορα προϊόντα και τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας μεθόδους χειροκίνητου καθαρισμού και ηλεκτροστατικό ψεκασμό.

Οι δοκιμές μέτρησαν επίσης πόσο καλά λειτούργησε η υπεριώδης ράβδος και τα αντιμικροβιακά επιχρίσματα της Boeing .

Το συμπέρασμα

Το Πανεπιστήμιο της Arizona ανέλυσε κάθε περιοχή μετά την απολύμανση και διαπίστωσε ότι όλα τα προτεινόμενα προϊόντα, μέθοδοι και τεχνολογίες, κατέστρεψαν με επιτυχία τον ιό MS2, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να σκοτώσει και τον κορονοϊό.

Η Boeing και το Πανεπιστήμιο της Arizona, συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις προτεινόμενες μεθόδους καθαρισμού σε εργαστήριο κατά του κορονοϊού και άλλων παρόμοιων ιών, για να επικυρώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητά τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται νέο τεστ για τον κορονοϊό που βγάζει ακριβές αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά

Πώς να προφυλαχτείτε από τον κορονοϊό όταν θα συγκεντρώνεστε στο σπίτι το χειμώνα

Κορονοϊός: Έρχεται η προστατευτική ασπίδα προσώπου που θα μας επιτρέπει να τρώμε ενώ τη φοράμε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση