NEED TO KNOW

«Αίσχιστο έγκλημα»: Οργή στο Σουδάν για τη 13χρονη Σαμά που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της

Ο θάνατος της Σαμά ελ Χαντί έχει προκαλέσει τεράστια οργή στο Σουδάν. Δράστης φέρεται να είναι ο πατέρας της, ο οποίος την πυροβόλησε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Από εκείνη την ώρα, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να δράσει.

Η Σαμά ελ Χαντί δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς. Έπειτα, από πάνω της πέρασε αυτοκίνητο. Οι γείτονές της κατηγόρησαν τον πατέρα της, μέσω των social media, με αποτέλεσμα να τον καλέσουν οι Αρχές για κατάθεση. Εκείνος, δήλωσε πως η Σαμά αυτοκτόνησε κι επέστρεψε σπίτι. Δεν πραγματοποιήθηκε καν κηδεία για το άτυχο κορίτσι.


Λέγεται πως έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, μετά από έντονη διαφωνία με τον πατέρα της, σχετικά για το σχολείο στο οποίο ήθελε να πάει. Ο θάνατός της έφερε στην επιφάνεια μία σειρά «εγκλημάτων τιμής» και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με γυναίκες από το Σουδάν να γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσα οι ίδιες έχουν βιώσει από τους συντρόφους ή τους συγγενείς τους.

Την Πέμπτη, στην ίδια πόλη, την Ομντουρμάν, άνδρας μαχαίρωσε τη 19χρονη σύζυγό του η οποία δεν κατάφερε να επιβιώσει. Η οικογένειά της την έθαψε πριν η ιστορία φτάσει στις Αρχές, σύμφωνα με την ποιήτρια και συγγραφέα Καλτούμ Φαντάλα.

«Αυτό το έγκλημα είναι το πιο ξεκάθαρο και αίσχιστο έγκλημα κατά των γυναικών και των παιδιών. Προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Σαμά, ζητάμε να ξανανοίξει η υπόθεση, να επανεξεταστεί το σώμα της και να συλληφθεί κάθε εμπλεκόμενος. Αυτό που συνέβη θα θέσει όλες τις οικογένειες σε τεράστιο κίνδυνο», δήλωσε η λογοτέχνις.


Ανάμεσα στις ιστορίες γυναικών από του Σουδάν, που βρήκαν το θάρρος να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσα βίωσαν στα χέρια ανδρών της οικογένειά τους, βρίσκονται ξυλοδαρμοί επειδή τόλμησαν να επισκεφθούν το σπίτι μίας φίλης, ντύθηκαν «ακατάλληλα» ή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον του πρώην προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Το 2019, η χώρα αυτή απέσυρε το νόμο που επέτρεπε το μαστίγωμα γυναικών επειδή φόρεσαν παντελόνι, όμως ακόμη καταγράφονται τέτοια περιστατικά.

Η Σαμά έφερε ξανά στην επιφάνεια την υπόθεση της μαθήτριας που δολοφονήθηκε από τον πατέρα και τον αδελφό της, όταν μίλησε σε κάποιον άνδρα στο περιβόλι τους. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη, ενώ η ταφή της έγινε χωρίς καν να εξετασθεί η σορός της από ιατροδικαστή.

«Το όνομά της ήταν Σαχίντα Ομέρ και πήγαινε σχολείο με τα ξαδέρφια μου», δήλωσε στην Guardian η ακτιβίστρια Αλ-Νουρ Μοχαμαντιάν. «Όταν οι θείοι της προσπάθησαν να οδηγήσουν την υπόθεση στο δικαστήριο, απλώς δέχθηκαν πιέσεις και πείστηκαν να λύσουν το θέμα σε οικογενειακό επίπεδο. Πιστεύουμε πως ο πατέρας της δωροδόκησε την αστυνομία ώστε να αλλάξει την ιστορία και να πει ότι δηλητηριάστηκε».

 

Διαβάστε επίσης:

Σκοτεινές μέρες για τις γυναίκες της Τουρκίας: Μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνουν για την έμφυλη βία

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

Δεν είναι έγκλημα πάθους. Δεν είναι έγκλημα τιμής. Είναι γυναικοκτονία – Της Μίνας Καούνη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση