NEED TO KNOW

Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου – Γιατί δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Εξαιρετικά αισιόδοξα και σημαντικά κρίνονται από τους επιστήμονες τα πρώτα μηνύματα από τη σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων και τον κίνδυνο επιδείνωσης που αυτή μπορεί να επιφέρει στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τόσο  η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες όσο και η αύξηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, δεν φαίνεται να προκάλεσαν σημαντικό συνωστισμό, ενώ εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα και καταναλωτές διαπιστώθηκε ότι τηρούν τα μέτρα που επιβάλλονται για την ασφαλή λειτουργία τους.

«Είναι γενική διαπίστωση ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντικός συγχρωτισμός μέσα αλλά ούτε και έξω από τα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων.  Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταναλωτές, έδειξαν στην συντριπτική τους πλειονότητα συμμόρφωση με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Τα πρώτα αυτά μηνύματα είναι εξαιρετικά αισιόδοξα και σημαντικά, καθώς όπως φαίνεται θα πρέπει πια να συνηθίσουμε να συμβιώνουμε με τον ιό και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την επιδημία κορονοϊού, την Παρασκευή (9/4).

Η ίδια τόνισε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα της εκάστοτε δραστηριότητας, συνεκτιμώντας παράλληλα την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται ότι η επίδραση του κάθε ανοίγματος στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ορατή μετά από 7-10 ημέρες το νωρίτερο, ενώ πιο σαφής εικόνα διαμορφώνεται στις 14 ημέρες.

Χρήσιμο εργαλείο τα ραντεβού

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την Παρασκευή, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, ο οποίος εισηγήθηκε την παύση του click in the shop, δηλαδή της λειτουργίας του λιανεμπορίου μέσω ραντεβού. Εντούτοις, οι ειδικοί έκριναν ότι αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση, με βασικό γνώμονα την αποτροπή του μεγάλου συνωστισμού σε καταστήματα που παρατηρείται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι 12:00 με 16:00 τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στο κέντρο των άλλων μεγάλων πόλεων τα Σάββατα, θα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός, εάν δεν υπάρχουν τα ραντεβού. Τα ραντεβού μας βοηθάνε στην ισοκατανομή των καταναλωτών στη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας. Άρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε αυτή τη φάση. Προφανώς θα το επανεξετάσουμε, καθώς θα μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Δεκτή έγινε, ωστόσο, η εισήγηση του κ. Σταμπουλίδη για τροποποίηση των μέτρων σχετικά με το όριο πελατών στα μεγάλα καταστήματα, καθώς κρίθηκε από τους επιστήμονες «εύλογη».

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων.  Έτσι, για τα καταστήματα έως 500 τ.μ. θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ για τα καταστήματα άνω των 500 τ.μ., θα επιτρέπεται επιπλέον ένα άτομο για κάθε 100 τ.μ. άνω των 500 τ.μ.

Γιατί δεν ανοίγουν μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ειδικών, στο «τραπέζι» των συζητήσεων τέθηκε και το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, των οποίων η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Εντούτοις, μετά από ενδελεχή συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον παράταση και να επανεξεταστεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

«Ο λόγος είναι ότι ξέρουμε πως σε αυτούς τους χώρους ο κόσμος τείνει να συναθροίζεται στους διαδρόμους και δεν είναι όπως όταν περιμένεις στην Ερμού έξω από ένα μαγαζί. Εκεί είναι ένας κλειστός χώρος και παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι είναι ψηλοτάβανα, ότι είναι αρκετά μεγάλοι οι χώροι, υπάρχει ένας κίνδυνος συνωστισμού. Και έτσι είπαμε σε αυτή τη φάση, να το επανεξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση», διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για λανθασμένη διαχείριση της επιδημίας και βεβιασμένο άνοιγμα, υπό την πίεση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και αναφέρθηκε στην πορεία της επιδημίας σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με το τέταρτο κύμα.

«Νομίζω ότι είναι αντιληπτό σε όλους, ότι και εμείς θα θέλαμε να είναι συνέχεια ανοιχτά τα πάντα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί, κάποιες φορές να είμαστε κλειστοί, διότι αυτό επιβάλλουν τα υγειονομικά δεδομένα, τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία υπενθυμίζω ότι καθημερινά παρατηρούμε σε όλη την χώρα. Ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Θέλω να θυμίσω ότι μεγάλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα. Εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική, για το κομμάτι που αφορά το τρίτο κύμα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με στο άνοιγμα του τουρισμού, στις 14 Μαΐου και το ποιες άλλες δραστηριότητες προτίθεται η κυβέρνηση να επανεκκινήσει στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι απέχουμε αρκετές εβδομάδες από το χρονικό αυτό ορόσημο, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της επιδημίας και λαμβάνουν τις σχετικές και αναγκαίες αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Το απόλυτο χάος στο λιανεμπόριο: Κλειστά τα attica, πρόστιμα στα Notos, ανοιχτά Hondos, Galerie, Sephora και καταστήματα μεγαθήρια

Κατασκοπικό θρίλερ στα γαλλικά Ikea: Ιδιωτικοί ντετέκτιβ, μυστικοί πράκτορες και παρακολουθήσεις μέχρι και πελατών!

Amazon: Διέρρευσαν αρχεία που προδίδουν «στημένο» σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση