NEED TO KNOW

Εστίαση: «Μετρά τις μέρες» για την επανεκκίνηση – Οι 3+1 διευκρινίσεις που ζητούνται

Photo by Despina Galani on Unsplash

Με ανυπομονησία περιμένουν οι επαγγελματίες της εστίασης την επανεκκίνηση στις 3 Μαΐου. Η επαναλειτουργία των εστιατορίων ύστερα από έξι μήνες απραξίας έστω και σε εξωτερικούς χώρους γέμισε ικανοποίηση τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι για πρώτη φορά έχουν ορατό ορίζοντα για την επιστροφή στην… ενεργό δράση από τα πλέον επίσημα χείλη.

«Επιτέλους θα ανοίξουμε και θα μπορέσουμε και πάλι να υποδεχθούμε τους πελάτες μας…», σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του χώρου.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» και το τοπίο που θα διαμορφωθεί. Ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ (Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης), Γιάννης Λιάρος μιλώντας στο mononews.gr υπογραμμίζει πως χρειάζεται να διευκρινισθούν τις επόμενες μέρες μια σειρά από ζητήματα που αφορούν από τη δυναμικότητα και τα μέτρα προστασίας θα εφαρμοσθούν (αποστάσεις, αριθμός καθήμενων ανά τραπέζι, χρήση μάσκας, κα.) μέχρι τη διενέργεια των self-tests και ποιος θα επωμισθεί το κόστος (για τις αλυσίδες που διαθέτουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων θεωρείται αναγκαίο να υπάρξει η δωρεάν διάθεση όπως γίνεται με τις εμπορικές επιχειρήσεις).

Διευκρινίσεις και μάλιστα άμεσα (μέσα στις επόμενες δυο με τρεις μέρες) σύμφωνα με τον κ. Λιάρο χρειάζονται και για το πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε άμεσα πως ακριβώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, πότε θα γίνουν οι αιτήσεις και πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα… είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε σύντομα καθώς πρόκειται για χρήματα που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης», σημειώνει το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης στις αρχές Μαρτίου δεν είχαν ταμειακά διαθέσιμα!

Πρόσθετα μέτρα

Από εκεί και πέρα, ο κλάδος περιμένει πρόσθετα μέτρα στήριξης για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, μετά την επαναλειτουργία ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αποφευχθούν τα λουκέτα. Μέτρα που θα πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τα ενοίκια μέχρι τους μισθούς των εργαζομένων και την ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Σπεύδει μάλιστα να τονίσει πως όταν φύγει το δίχτυ προστασίας, τότε θα αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος του πλήγματος της πανδημίας στην εστίαση (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η εστίαση έχασε 2,3 δισ. πωλήσεις το 2020). «Όταν θα τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, τότε θα δούμε ποιοι θα μείνουν όρθιοι και ποιο όχι», σημειώνει. Προσθέτει πάντως πως την ίδια στιγμή αναμένονται και νέα ξεκινήματα, τα οποία θα παρουσιασθούν μετά την άρση του lockdown, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Όσον αφορά στην αντίδραση του κόσμου μετά την 3η Μαϊού, η αίσθηση είναι πως οι καταναλωτές θα σπεύσουν στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, τα οποία στερήθηκαν για πάρα πολλούς μήνες. Για αυτό όπως λέει ο κ. Λιάρος χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή απ’ όλους γιατί ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο της πανδημίας και ελλοχεύει πάντοτε ο φόβος ενός πισωγυρίσματος… Βέβαια, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την έναρξη των εμβολιασμών σε νεότερες ηλικίες και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς εκτιμάται πως θα συμβάλλει να επιτευχθεί ταχύτερα το «τείχος ανοσίας».

 

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 3 ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα – Νέα γραμμή εμβολιασμού για τους άνω των 30 ετών

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης

Έρευνα Randstad Hellas: Το 47% θα παραμείνει σε τηλεργασία και μετά την πανδημία – Μειωμένη η πρόθεση για νέες προσλήψεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση