NEED TO KNOW

Εστίαση: «Ξέμειναν από… ρευστό» 4 στις 10 επιχειρήσεις – «Βουνό» τα χρέη που μαζεύτηκαν στην πανδημία

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Αντιμέτωποι με ένα… «βουνό» υποχρεώσεων θα βρεθούν οι επαγγελματίες της εστίασης όταν θα κληθούν να «σηκώσουν και πάλι τα ρολά» των καταστημάτων τους. Μόνο από τη συμμετοχή τους στις επιστρεπτέες προκαταβολές υπολογίζεται ότι επιβαρύνθηκαν με δάνεια ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ (!).

Αυτό αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη ανακοίνωσης ενός «γενναίου» πακέτου μέτρων στήριξης του κλάδου που συνεχίζει να πληρώνει «βαρύ τίμημα» από την πανδημία. Όπως λέει ο κ. Καββαθάς, ύστερα από τέσσερις και πλέον μήνες με κλειστά καταστήματα πολλοί επαγγελματίες έχουν στερέψει από ρευστότητα και θα δυσκολευθούν πολύ όταν δοθεί το «πράσινο φως» για να ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια.

«Πώς θα ξαναγεμίσουν οι αποθήκες με τα απαραίτητα προϊόντα, όταν αυτή τη στιγμή τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα;» αναρωτιέται ο κ. Καββαθάς, προσθέτοντας πως χρειάζεται να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα όπως «κούρεμα» χρεών που συσσωρεύθηκαν μετά την πανδημία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Χρειάζονται παρεμβάσεις άμεσα για να προλάβουμε το κακό, γιατί αργότερα θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», υπογραμμίζει.

Δεν κρύβει μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση του πακέτου μέτρων, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών. «Σχέδιο ακούμε και σχέδιο δεν βλέπουμε…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς, για να συμπληρώσει πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι επαγγελματίες τα μέτρα από τώρα ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ υποστηρίζει πως υπάρχει έντονη απογοήτευση στον κλάδο για την αντιμετώπιση που τυγχάνει από την Πολιτεία, παρ’ ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας. Θεωρεί μάλιστα πως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη που εξετάζει η ΠΟΕΣΕ για τη ζημιά που υφίσταται από τους περιορισμούς θα αυξήσει την πίεση, ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την
επόμενη μέρα του κλάδου και να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί μέχρι σήμερα (πλήρη απαλλαγή από ενοίκια, μείωση ΦΠΑ, κα.).

Ξεκαθαρίζει πάντως πως οι όποιες ελαφρύνσεις αποφασισθούν θα πρέπει να αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η συγκυρία να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για προηγούμενες… «αμαρτίες».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα. Το 2020, ο κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε κατά 2,28 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 37,7% σε σχέση με το 2019 ενώ περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.