Eμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη είναι το Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, που η ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο της πόλης, χώρο πολιτισμού αλλά και μεγάλο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής. Το έργο βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, καθώς υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ.
Το αντικείμενο που πρόκειται να υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, αφορά στις μελέτες ωρίμανσης για την αποκατάσταση επτά εμβληματικών κτιρίων που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μνημεία.
Ειδικότερα, να προχωρήσουν οι διαδικασίες διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής τού έργου Δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου στρατωνισμού (Α2) και ωρίμανση/εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των άλλων κτηρίων στρατωνισμού (Α3, Β1, Β2, Β3, Β4 Π και κτήριο ταξιαρχίας). Σύμφωνα, με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, η υλοποίηση της Β’ φάσης, θα ολοκληρωθεί το 2023.
Το κτήριο Α2 πρόκειται να στεγάσει επιτελικές υπηρεσίες τού δήμου, καθώς και χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση. Στο κτήριο Α3 θα εκτεθούν ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ στο κτήριο Β4 θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την ωρίμανση των έργων που αφορούν στους μουσειακούς χώρους, οι οποίοι θα ιδρυθούν στα κτήρια Α3 και Β4.
Επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα παραδώσει στον φορέα υλοποίησης τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για την ίδρυση του Μουσείου στο κτήριο Α3. Ενώ μέσω της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το ΥΠΠΟΑ θα εποπτεύσει τις εργασίες συγκρότησης και τεκμηρίωσης των Συλλογών, καθώς και τη σύνταξη της μουσειολογικής προμελέτης για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξάλλου χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια ευρώ το έργο της ανάπλασης και συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ωρίμανσης των επόμενων παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες να γίνουν, σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού και τον Δήμο Παύλου Μελά.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθούν μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση το συντομότερο δυνατόν οι απαιτούμενες μελέτες, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση των έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Επισημαίνοντας επίσης, ότι χρειάζεται απόλυτος συντονισμός όλων των συναρμοδίων φορέων για την επίτευξη του στόχου.
Διαβάστε επίσης:
Έτσι θα γίνει το Ανάκτορο Τατοΐου – Εγκρίθηκαν όλες οι μελέτες για το μουσείο
Η Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης σύντομα θα αποκτήσει νέα πνοή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση