Η ActionAid , το φιλανθρωπικό ίδρυμα βοήθειας, εκτιμά ότι οι φτωχότερες χώρες χάνουν έως και 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στις μεγάλες εταιρείες, ζητώντας τους να πληρώσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου.
Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Microsoft και η Google δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.
Προς το παρόν, οι πολυεθνικές εταιρείες δεν υποχρεούνται δια νόμου να αποκαλύπτουν δημοσίως τον φόρο που πληρώνουν σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με την ActionAid, ενδέχεται να διακυβεύονται «δισεκατομμύρια» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα συστηματα υγείας και εκπαίδευσης, σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ειδικά επειδή πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες, ανέφεραν αύξηση των εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα βοήθειας θέλει να δει ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα, κατά προτίμηση από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου, που αντικατοπτρίζει την «πραγματική οικονομική παρουσία» τους.
Η ActionAid εκτιμά ότι 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να πληρωθούν 729.010 νοσοκόμες, 770.649 μαίες ή 879.899 δάσκαλοι δημοτικού σχολείου ετησίως, σε 20 χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.
Η φιλανθρωπική οργάνωση βοήθειας, δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με τα υψηλότερα «φορολογικά κενά» από την Google, το Facebook και τη Microsoft είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές.
Διαβάστε επίσης:
Μίνα Καούνη: Η ενδοοικογενειακή βία είναι τρομοκρατία με περισσότερα θύματα
Οι millennial μαμάδες στην πανδημία, χάνουν τριπλάσια τις δουλειές του από ό,τι οι μπαμπάδες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση