NEED TO KNOW

Φίλοι δι’ αλληλογραφίας στην εποχή του κορονοϊού: Η πρωτοβουλία της Ρέιτσελ Σάιμ για να μας φέρει πιο κοντά

πηγή: Unsplash

«Αγαπημένε μου, ελπίζω αυτό το γράμμα να σε βρίσκει καλά». Λέξεις που, πιθανότατα, έχουμε να γράψουμε από τα σχολικά μας χρόνια, στο μάθημα της έκθεσης – ή στις ξένες γλώσσες.

Αυτού του είδους η αλληλογραφία ανήκει στις μεγαλύτερες γενιές. Σήμερα, αρκούμαστε στα emails, τα sms και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε μάθει να απαντάμε σχεδόν αμέσως σε οτιδήποτε λαμβάνουμε. Αυτό δεν άρεσε στη συγγραφέα Ρέιτσελ Σάιμ, η οποία αντιμετωπίζει τις επιστολές σαν ένα είδος τέχνης. Θεωρεί πως μας φέρνουν πιο κοντά.


Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν η ζωή της άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη, ένιωσε μία απέραντη και πρωτόγνωρη μοναξιά. Δεν μπορούσε να δει τους αγαπημένους της, ενώ η ψηφιακή επικοινωνία δεν ήταν αρκετή.

Κάποια μέρα, αγόρασε online μία ρετρό γραφομηχανή. Κι άρχισε να γράφει επιστολές προς τους φίλους και την οικογένειά της.

To καλοκαίρι, ρώτησε τους διαδικτυακούς της φίλους αν θα ήθελαν να ξεκινήσουν να αλληλογραφούν με ξένους. Οι θετικές απαντήσεις που έλαβε την εξέπληξαν ευχάριστα, οπότε αποφάσισε να λάβει δράση. Ξεκίνησε, λοιπόν, την πρωτοβουλία PENPALOOZA η οποία βασίζεται στην ιδέα του «Secret Santa».


Πώς λειτουργεί;

Αν αποφασίσουμε να εγγραφούμε στην ιστοσελίδα, εκείνη μας συνδέει αυτόματα μ’ έναν φίλο δι’ αλληλογραφίας. Μας λέει τα στοιχεία του κι εμείς του στέλνουμε το χειρόγραφο γράμμα μας. Όταν το ολοκληρώσουμε, ενημερώνουμε το προφίλ μας ώστε εκείνος να ξέρει πως, σε λίγες μέρες, θα πρέπει να κοιτάξει το γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του.

Μέχρι στιγμής, 7.210 άτομα έχουν ξεκινήσει να γράφουν.

«Όταν λαμβάνεις ένα email, βλέπεις μερικές λέξεις στην οθόνη και τελείωσε… Πιστεύω πως ο κόσμος επιστρέφει στα γράμματα γιατί είναι πιο προσωπικά, ο άλλος αφιέρωσε χρόνο για να σου τα γράψει και είναι μοναδικά», τόνισε η Ρέιτσελ Σάιμ.

Η ελπίδα, η ανθρωπιά και προσωπική επαφή, δε χρειάζεται να «χαθούν» εξαιτίας της πανδημίας. Μπορεί να τις ξεχνάμε, όμως είναι εκεί. Στο χέρι μας είναι να τις ανακαλύψουμε από την αρχή.

 

Διαβάστε επίσης:

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη»: Η νέα δράση των ΕΛΤΑ μας βάζει στο κλίμα των Χριστουγέννων

Μάλα Σεν: Η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για την ισότητα

#SaveChristmas2020: Η Έρρικα Ρούσσου έχει σκοπό να σώσει τα Χριστούγεννα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση