Η πανδημία του κορoνοϊού έφερε ένα νέο κύμα ανεργίας και οδήγησε ακόμα και βιομηχανίες σε λουκέτο.
Ωστόσο υπάρχει μία από τις λίγες που καταφέρνει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, εν μέσω κρίσεως. Πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία θα μπορούσε να προσφέρει άλλη προοπτική, σε μια από τις ανερχόμενες σταδιοδρομίες του μέλλοντος.
Ήδη, ο τομέας έχει αναπτυχθεί ευρέως για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη διάγνωση ασθενών, οι κυβερνήσεις σε εφαρμογές ανίχνευσης επαφών και οι εταιρείες βασίζονται σε αυτή για να υποστηρίξουν την τηλεργασία.
Όλα αυτά δείχνουν, ότι η ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί. Η εταιρεία έρευνας αγοράς «International Data Corporation», αναφέρει ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% μέσα στη χρονιά.
Επομένως θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, σε μια κατά τα άλλα προκλητική αγορά εργασίας. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει το γεγονός ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί περισσότερες γυναίκες, ιδίως, εάν θέλει να ξεπεράσει ορισμένες προκαταλήψεις.
Η Ritika Gunnar, είναι αντιπρόεδρος των υπηρεσιών εμπειρογνωμοσύνης, μάθησης δεδομένων και AI στην πολυμετοχική εταιρεία IBM. Η ίδια αναφέρει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εργαστούν σε αυτόν τον ανερχόμενο κλάδο με τους άντρες: «Για να πάψει να υφίσταται η προκατάληψη στον χώρο, χρειάζεστε διαφορετικές προοπτικές μεταξύ των ατόμων που εργάζονται σε αυτόν. Αυτό σημαίνει περισσότερες γυναίκες και περισσότερη ποικιλομορφία συνολικά».
Η βιομηχανία σημείωσε πρόοδο τώρα τελευταία. Σε μια νέα έκθεση, η IBM διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία (το 85%) των επαγγελματιών στην τεχνητή νοημοσύνη, πιστεύουν ότι έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που έφερε θετικό αντίκτυπο στην τεχνολογία. Γι’ αυτό και έχουν προκύψει πολλές ευκαιρίες για σταδιοδρομία μέσα στην κρίση.
Ωστόσο, η Lisa Bouari, εκτελεστική διευθύντρια της πλατφόρμας «OutThought AI Assistants», δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες που να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ενδιαφερθούν να εργαστούν στη βιομηχανία και να καταφέρει και η ίδια να τις κρατήσει στους κόλπους της.
Για την Gunnar η πρόταση αυτή σημαίνει ότι πρέπει να αποκτούν επαφή με την τεχνολογία από νεαρή ηλικία:«Πρέπει να μυήσουμε τα κορίτσια στα μαθηματικά και στην επιστήμη από παιδιά, ώστε να έχουν ένα σύστημα υποστήριξης».
Πράγματι, η έκθεση της IBM σημείωσε ότι παρόλο που περισσότερες γυναίκες έχουν προσελκύσει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, δεν θεώρησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια βιώσιμη πορεία σταδιοδρομίας, λόγω έλλειψης υποστήριξης κατά την πρώιμη εκπαίδευση.
Το 46% των αντρών δήλωσαν ότι ενδιαφέρθηκαν για μια καριέρα στην τεχνολογία στο γυμνάσιο, ενώ το 53% των γυναικών το είδαν σαν μία πιθανή σταδιοδρομία, στα πρώτα πανεπιστημιακά έτη ή στα μεταπτυχιακά τους.
Ωστόσο, η Bouari ελπίζει ότι η αύξηση της ζήτησης για εργασία πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της βιομηχανίας: «Οι ευκαιρίες τεχνητής νοημοσύνης από αυτήν την κρίση είναι πολλές και οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας βρίσκονται εκεί, μόνο αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε επιτυχώς τα εμπόδια».