Η πανδημία, είχε κυρίως αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των επιχειρήσεων και ειδικά για της γυναίκες, οι οποίες βγήκαν ζημιωμένες. Πιο συγκεκριμένα, η επίδραση ήταν αρνητική στην ανάδειξη όσων βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, καθώς από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός, οι ηγεσίες τείνουν να επιλέγουν άντρες στα υψηλόβαθμα πόστα, μάλλον επειδή θεωρούν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα.
Σύμφωνα με το Βloomberg ενδεικτικό είναι, πως από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 μόλις το 3% των διευθυντικών στελεχών που επελέγησαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήταν γυναίκες, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση της Heidrick & Struggles που ειδικεύεται στην ανεύρεση ανώτατων στελεχών.
Αντιθέτως, έξι μήνες προτού ο κορονοϊός κηρυχθεί ως πανδημία, οι γυναίκες καταλάμβαναν τέσσερις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας ως ανώτατα στελέχη, στις 965 μεγαλύτερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Αυτό συμβαίνει, βάσει της ανάλυσης, διότι οι γυναίκες απασχολούνται ως στελέχη σε θέσεις που πλήττονται περισσότερο από τα lockdowns και τα γενικότερα περιοριστικά μέτρα. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για τη φροντίδα των παιδιών λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων.
Ορισμένοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν την παρούσα οικονομική ύφεση ως την «πρώτη γυναικεία ύφεση».
Ένας ακόμη λόγος που εν καιρώ πανδημίας επιλέγονται περισσότερο άντρες είναι ότι οι εταιρείες τείνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά να επιλέξουν για πόστα στελεχών και CEOs κάποιον που έχει ήδη εμπειρία σε αντίστοιχη θέση, -εκ των πραγμάτων οι άνδρες έχουν προβάδισμα σε αυτό.
Σημειώνεται ότι μόλις 6% των θέσεων CEO είναι πλέον γυναίκες.
Διαβάστε επίσης:
Ο λόγος που οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την κριτική που τους ασκούν γυναίκες Διευθύντριες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση