Ο κόσμος των πνευμάτων, ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα, όταν θέλαμε από παιδιά να πούμε μια τρομακτική ιστορία.
Πολλοί όμως δεν πιστεύουν ότι η επικοινωνία με τους νεκρούς είναι ένα παραμύθι, καθώς ισχυρίζονται ότι μπορούν να τους ακούνε.
Μια μελέτη, η οποία περιελάβανε 65 μέντιουμ από την “Εθνική Ένωση των Πνευματιστών” στις ΗΠΑ και 145 άτομα από το ευρύ κοινό, διαπίστωσε ότι τα μέντιουμ, είναι πιο επιρρεπή σε ψυχικές δραστηριότητες, όπως οι φανταστικές ή βιώνουν αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης και συχνά έχουν ασυνήθιστες ακουστικές εμπειρίες, ειδικά νωρίτερα στη ζωή.
Τα μέντιουμ που «ακούνε» πνεύματα λέγεται ότι βιώνουν επικοινωνίες οπτικές και συναισθηματικές ή αίσθησης .
Πολλοί που αισθάνονται πνεύματα ή ακούνε φωνές, στρέφονται σε πνευματικές πεποιθήσεις –η ιδέα ότι οι ανθρώπινες ψυχές συνεχίζουν να υπάρχουν μετά το θάνατο και επικοινωνούν με τους ζωντανούς μέσω ενός μέσου ή ψυχής– για να εξηγήσουν το νόημα ή τη σημασία των μοναδικών εμπειριών τους.
Και αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να εξηγήσει γιατί τελικά υιοθετούν τις πνευματικές πεποιθήσεις και ακούνε τους νεκρούς.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Mental Health, θρησκεία και πολιτισμός”, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα μέντιουμ ακούνε «φωνές» από πνεύματα και συνέκρινε επίσης τα επίπεδα ψευδαισθήσεως, πτυχών της ταυτότητας και πίστης στην παραφυσική.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας σε αυτά τα ακουστικά φαινόμενα, συνδέονταν με συχνότερες επικοινωνίες μέσω του claudaudient (η ικανότητα λήψης ενός διαισθητικού φωνητικού μηνύματος από τον κόσμο των πνευμάτων ή ενός ανώτερου όντος).
Σχεδόν το 80% των μέντιουμ, δήλωσαν ότι η ακουστική πνευματική επικοινωνία, ήταν μέρος της καθημερινής τους ζωής και περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι άκουγαν τις φωνές του αποθανόντος σε καθημερινή βάση, με περισσότερο από το 30% να αναφέρει μια εμπειρία από τη διόραση εντός της τελευταίας ημέρας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα περισσότερα μέντιουμ (65%) άκουσαν τους νεκρούς στο κεφάλι τους, αλλά περίπου το 30% είπε ότι άκουσε φωνή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η μέση ηλικία που ξεκίνησαν οι εμπειρίες από το clairaudient ήταν μεταξύ 21 και 22 ετών.
Τα μέντιουμ, ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι άλλοι και επίσης είχαν μεγαλύτερη προδιάθεση για ασυνήθιστες ακουστικές εμπειρίες σαν ψευδαισθήσεις.
Στην έρευνα όμως, δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της πίστης και της ψευδαίσθησης.
Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα των δεισιδαιμονικών πεποιθήσεων ή της ευκρίνειας στις οπτικές παραισθήσεις μεταξύ των μέντιουμ και των μη πνευματικών συμμετεχόντων.
Ωστόσο, άλλη έρευνα έχει πει ότι η αίσθηση των νεκρών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια απάντηση στη θλίψη. Σύμφωνα με μια μελέτη, μεταξύ 30 και 60% των ηλικιωμένων χηρών, βιώνουν τις λεγόμενες ψευδαισθήσεις πένθους.
Μια άλλη μελέτη για ηλικιωμένες χήρες στην Ουαλία, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο συνέχισε να αισθάνεται την παρουσία των αγαπημένων τους, ενώ το 13% είχε ακούσει τη φωνή του νεκρού αγαπημένου τους, το 14% τους είχε δει και το 3% είχε νιώσει την αφή. Επιπλέον, μια ακόμη ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των χήρων αισθάνθηκε την παρουσία του νεκρού συζύγου τους.
Σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες, η εμπειρία είναι χρήσιμη για τη διαχείριση τους πένθους. Ως Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Νευροψυχολογίας, το Trinity College Dublin, ο Σάιμον Μακάρθι Τζόουνς, γράφει στο The Conversation: «οι εμπειρίες μπορούν να προσφέρουν πνευματική, συναισθηματική δύναμη και άνεση, να μειώσουν τα συναισθήματα της απομόνωσης και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων».
Πάντως αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξάρτητα από τις πολυάριθμες θεωρίες εκεί έξω οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει όταν κάποιος αισθανθεί τους νεκρούς.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης αυτών των γεγονότων και, επομένως, κάθε προσπάθεια καταγραφής σε εργαστήριο είναι σχεδόν αδύνατη.
Επίσης, δεν έχουν γίνει μελέτες για τον πνευματικό μεσαίο πληθυσμό, γι ‘αυτό πολλοί άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η επικοινωνία με τους νεκρούς δεν είναι τίποτα περισσότερο από ψυχολογική απάτη.
Αλλά ανεξάρτητα από το γιατί ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται τον αποθανόντα, ο Πίτερ Μόσλεϊ, συν-συγγραφέας της μελέτης Durham, εξηγεί ότι η περαιτέρω κατανόηση αυτών των τύπων ακουστικών και αισθητηριακών εμπειριών μπορεί να φανεί χρήσιμη.
Οι ερευνητές πάντως συνεχίζουν τις μελέτες, προκειμένου να βρουν την απάντηση.
Διαβάστε επίσης:
«Εγώ ο Εnnio Morricone πέθανα»: Το τελευταίο «αντίο» του Ιταλού συνθέτη
Polycademy.org: Μια πλατφόρμα που ενώνει όλους όσους εμπνέονται και αγαπούν το Ελληνικό πνεύμα
Kristin Thomas: Πώς ένα πρόβλημα υγείας της έδωσε δύναμη να κυνηγήσει τα όνειρά της
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση