Η 8η Μαρτίου είναι μία μέρα αφιερωμένη στις Γυναίκες, από το 1910. Το 2021, με θέμα «Γυναίκες στην ηγεσία: Εξασφαλίζοντας ένα ισότιμο μέλλον στην εποχή του κορονοϊού», θα εξυμνεί τις τεράστιες προσπάθειές τους να φέρουν την ισότητα σ’ έναν κόσμο που παλεύει να σταθεί στα πόδια του, έχοντας πληγεί σημαντικά από την πανδημία.
Οι γυναίκες στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊό, ως γιατροί και νοσηλεύτριες. Η έρευνα της Κάθριν Γιάνσεν μας φέρνει το εμβόλιο της Pfizer, η Τζασίντα Άρντερν και η Σάννα Μάριν έδειξαν σε δεκάδες άνδρες πώς αντιμετωπίζεται σωστά μία κρίση στην υγεία – κι όμως, μόνο σε 20 χώρες του κόσμου βλέπουμε γυναίκες στην ηγεσία.
Παρά τα σημαντικά τους επιτεύγματα, οι γυναίκες ζουν σε μία από τις πιο σκληρές εποχές. Η πανδημία τις επηρεάζει δυσανάλογα, καθώς η τηλεργασία δεν τους επιτρέπει να εξελιχθούν όπως ονειρεύονται. Μένουν σπίτι με βίαιους συντρόφους, συζύγους ή συγγενείς και τα περιστατικά κακοποίησης έχουν εκτοξευθεί. Τα θύματα, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, δεν είχαν κανέναν τρόπο να αποδράσουν.
Η επιστροφή στην «κανονικότητα» θα είναι δύσκολη. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας για το 2021, όμως, δεν είναι να γυρίσουμε στα παλιά. Είναι να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλες εκείνες που καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους όταν κανείς δεν είναι με το μέρος τους. Στις γυναίκες που θριαμβεύουν σε κάθε ανδροκρατούμενο χώρο. Σε αυτές που μένουν στην αφάνεια, παρά τις ικανότητες τους, ώστε, τελικά, να μην αισθανθούν ποτέ ξανά «λιγότερες».
Διαβάστε επίσης:
15 φράσεις σπουδαίων ανδρών για την ισότητα, το φεμινισμό και τα δικαιώματα της γυναίκας
ΟΗΕ: Η ανισότητα των φύλων θα έπρεπε να προκαλεί παγκόσμια ντροπή
Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση