Η Γιούλια Τσβέτκοβα είναι μία καλλιτέχνιδα από τη Ρωσία. Είναι φεμινίστρια και υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Επειδή τόλμησε να κυκλοφορήσει σκίτσα του γυναικείου σώματος, κατηγορείται για διάδοση πορνογραφικού υλικού και βρίσκεται αντιμέτωπη με έξι χρόνια φυλάκισης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Αυτός ο παραλογισμός έχει κρατήσει περίπου ενάμιση χρόνο. Μία γυναίκα κατηγορείται για παραγωγή πορνογραφίας απλώς επειδή ζωγράφισε και δημοσίευσε εικόνες του γυναικείου σώματος, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις της μέσω της τέχνης. Σ’ αυτήν της τη δοκιμασία, η Γιούλια έχει περάσει χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχει πληρώσει δύο φορές απαράδεκτα πρόστιμα λόγω του νόμου “gay προπαγάνδας” όπως ονομάζεται», δήλωσε η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, Ναταλία Ζβιαγκίνα.
Όλα ξεκίνησαν από μία έκθεση των έργων της στην Αγία Πετρούπολη. Είχε ήδη κριθεί ένοχη το Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιούλιο του 2020 για «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων» – και τις δύο φορές, πλήρωσε 545 ευρώ.
Το σκίτσο της με τίτλο «Η οικογένεια βρίσκεται εκεί που βρίσκεται η αγάπη», με δύο ομόφυλα ζευγάρια με τα παιδιά τους, θεωρήθηκε παράβαση του νόμου περί «gay προπαγάνδας» που θεσπίστηκε το 2013, με στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά από τις καμπάνιες κατά των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών», ενώ η ρωσική κυβέρνηση ακύρωσε φεστιβάλ που διοργάνωσε η Τσβέτκοβα, το Μάρτιο του 2019.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι κατηγορίες για την παραγωγή και διάδοση πορνογραφικού υλικού αφορούν τη διαδικτυακή κοινότητα Vagina Monologue, η οποία προωθεί το φεμινισμό και το body positivity, ενώ «εξυμνεί την ομορφιά, τη δύναμη και τη μοναδικότητα του γυναικείου σώματος», όπως αναφέρει η περιγραφή της ομάδας.
«Η Γιούλια ήταν πάντα κατά της πορνογραφίας», δήλωσε η μητέρα της στον Associated Press. «Οι φεμινιστές και οι φεμινίστριες είναι κατά της πορνογραφίας γιατί αποτελεί εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος».
Στο πλευρό της καλλιτέχνιδας βρίσκεται η Διεθνής Αμνηστία, ενώ ακτιβιστές απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον δικαστή που ανέλαβε την υπόθεση, καλώντας τον να αποσύρει τις κατηγορίες.
«Η τέχνη που αφορά στη γυναικεία ανατομία αποτελεί ωδή στην ομορφιά του γυναικείου σώματος, δεν είναι και δε θα έπρεπε να θεωρείται πορνογραφία, από το ρωσικό νόμο», γράφουν. «Πρόκειται για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει την καλλιτεχνική έκφραση και προστατεύεται από διεθνή νομοθεσία και συγκεκριμένα από συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει και η Ρωσία».
Διαβάστε επίσης:
Ταμάρα Ντζούροβιτς: Η street art καλλιτέχνις που αφιέρωσε τη ζωή της στις «αόρατες γυναίκες»
AI Gahaku: O καλλιτέχνης που μετατρέπει τις φωτογραφίες σας σε αναγεννησιακά πορτραίτα
Μάλα Σεν: Η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια που αγωνίστηκε για την ισότητα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση