NEED TO KNOW

Η ανάγνωση βιβλίων δεν μας κάνει μόνο πιο μορφωμένους αλλά και λειτουργικά εξυπνότερους

βιβλίο
Photo by Julia Kicova on Unsplash

Όλοι γνωρίζουμε ότι το διάβασμα βιβλίων καλλιεργεί το πνεύμα και συμβάλλει στην ειδική και γενική μόρφωση.  Σύμφωνα όμως με τη νευροεπιστήμη, η ανάγνωση, δεν γεμίζει απλώς τον εγκέφαλο με πληροφορίες. αλλάζει πραγματικά τον τρόπο λειτουργίας του προς το καλύτερο.

Υπαρχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο:

Βραχυπρόθεσμα

Ένα αυξανόμενος ογκος επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι η ανάγνωση είναι βασικά μια προπόνηση ενσυναίσθησης. Η προσπάθεια να κατανοήσουμε την προοπτική των διάφορων χαρακτήρων και να «μπούμε» στη θέση τους, ενισχύει το EQ μας.

Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί κυριολεκτικά να φανεί στα κύματα του εγκεφάλου όταν διαβάζετε. Εάν ένας χαρακτήρας στο βιβλίο σας παίζει τένις, ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου, που θα φωτίζονταν εάν ήσασταν με φυσική παρουσία έξω στο γήπεδο.

Μια άλλη γραμμή έρευνας δείχνει ότι η βαθιά ανάγνωση, όταν διαβάζουμε ένα υπέροχο βιβλίο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύει επίσης την ικανότητά μας να εστιάζουμε και να κατανοούμε σύνθετες ιδέες.

Μελέτες δείχνουν ότι όσο λιγότερο διαβάζετε πραγματικά (η ανάγνωση ειδήσεων από το τηλέφωνό σας δεν μετράει ), τόσο περισσότερο αυτές οι βασικές ικανότητες μαραίνονται.

Μακροπρόθεσμα

Ένα πρόσφατο άρθρο του συγγραφέα του «WEIRDest People in the World» και του καθηγητή του Χάρβαρντ Τζόζεφ Χένριχ αποτελεί μια σύνοψη για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων.

Το όλο κομμάτι προσφέρει μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η προτεσταντική μεταρρύθμιση οδήγησε σε τεράστια αύξηση των ποσοστών αλφαβητισμού. Δεν χρειάζεται όμως να ενδιαφέρεστε για τις ιστορικές λεπτομέρειες για να βρείτε την εξήγηση του Χένριχ για το πώς η εκμάθηση της ανάγνωσης βοηθά μακροπρόθεσμα τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυτό το ιστορικό γεγονός, άφησε με μια εξειδικευμένη περιοχή στην αριστερή κοιλιακή ινιακή περιοχή, μετατόπισε την αναγνώριση προσώπου στο δεξί ημισφαίριο, μείωσε την κλίση του εγκεφάλου να επεξεργάζεται οπτικά με ολιστικό τρόπο, αύξησε τη λεκτική μας μνήμη και συμπυκνώθηκε το corpus callosum, το οποίο είναι η κεντρική οδός πληροφοριών, που συνδέει το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Με λίγα λόγια, η ανάγνωση δεν μας κάνει απλά πιο μορφωμένους, αλλά και λειτουργικά εξυπνότερους. Γι ‘αυτό και μόνο αξίζει να διαβάζουμε όλοι περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

5 έξυπνα βήματα για να αποκομίσετε τα μέγιστα από το βιβλίο που διαβάζετε

Ρέιτσελ Κάρσον: Η γυναίκα που μ’ένα μόνο βιβλίο της, πυροδότησε το Οικολογικό Κίνημα

Όταν γεννήθηκε ο Ηρακλής Πουαρό: Το πρώτο βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι σε δημοπρασία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση